«Нехай ця перемога буде нашою спільною!» – Голова АМКУ взяла участь у конференції Міжнародної конкурентної мережі

Опубліковано 06 травня 2022 року о 10:56

Адвокатування конкуренції у повоєнний період, наслідки війни для української економіки, співпраця з іноземними колегами в рамках реформи конкурентного законодавства в Україні. Про це у своєму виступі перед учасниками 21-ої конференції Міжнародної мережі з питань конкуренції (ICN) у Берліні розповіла голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська. Виступ відбувся 5 травня в рамках панелі «Забезпечення ефективного міжнародного співробітництва у сфері правозастосування за допомогою адвокатування».

Ольга Піщанська подякувала Міжнародній мережі з питань конкуренції за те, що вона однією з перших відреагувала на війну та призупинила участь росії у своїй роботі.

Голова АМКУ відзначила, що наразі уряд України лібералізував умови ведення бізнесу, щоб допомогти йому пройти важкий період війни. Водночас, за її словами, після перемоги Україна може зіштовхнутися з багатьма викликами та потребуватиме допомоги іноземних колег, чиї країни мають досвід повоєнного відновлення економіки.

«Історія знає приклади, коли заради швидкого відновлення економіки, закривалися очі на створення трастів та формування монополій, вливалися величезні суми державних коштів лише у окремі галузі. Певний час це все сприяло економічному зростанню. Але згодом урядам цих країн доводилося застосовувати жорсткі методи реагування та виправляти дисбаланс в економіці. Для України дуже важливо уникнути таких помилок на початку повоєнного відновлення», – вважає голова АМКУ.

Ольга Піщанська також підкреслила, що післявоєнна економічна стратегія України має включати, зокрема, синхронізацію українських ринків з ринками Європейського Союзу, набуття членства в Комітеті з питань конкуренції ОЕСР, запровадження стимулів для інвесторів та забезпечення рівних умов у доступі бізнесу до фінансів. Також вона зазначила, що АМКУ братиме активну участь у процесі моніторингу, розподілу та ефективного використання коштів, що  надходять в Україну від міжнародних донорів.

Незважаючи на війну, Україна докладає зусиль для виконання зобов’язань перед світовою спільнотою щодо впровадження реформи конкурентного законодавства, наголосила Ольга Піщанська. АМКУ разом з міжнародними партнерами з ICN, OECD, USAID та проєктом EU Twinning дійшли до фінальної стадії першого етапу конкуренційної реформи та розпочали підготовку до другого.

«Разом із нашими партнерами ми будуємо нову філософію відносин між антимонопольным органом, бізнес-спільнотою та громадськістю. Життя обов'язково переможе. Україна переможе! Тож нехай ця перемога буде нашою спільною. Я вірю в це!», – наголосила Ольга Піщанська та подякувала за цю допомогу Литві, Польщі, Румунії, Швеції, США, Великій Британії, Мексиці та іншим державам.  

Іноземні колеги у відповідь висловили свою підтримку Україні тривалими оваціями. Тема війни в Україні порушувалася і багатьма іншими спікерами під час заходу. Усі вони наголошують, що агресія росії не виключно проблемою України, а сильно впливає на кожну країну у світі. Так голова Конкурентного відомства Німеччини та Голова ММК Андреас Мундт у своїй промові зазначив:

«Ми опинилися у центрі кризи, пов’язаної з цією жахливою війною яку ми бачимо в Україні. Війною росії, члена ММК, проти України - іншого члена ММК. Ми знову бачимо руйнівні зміни, зокрема, в ланцюгах постачання продовольства. Те що ми бачимо в результаті – це світовий тренд, що призведе до високого рівня інфляції у багатьох країнах». 

Для довідки: Міжнародна конкурентна мережа (МКК, або ICN) створена для ефективного застосування конкуретного законодавства у світі та його гармонізації між усіма країнами-членами. Мережа налічує більше 130 представників різних країн. Антимонопольний комітет України є учасником ICN з 2002 року.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux