Муніципальна картка киянина: адвокатування конкуренції та захист інтересів пільговиків Києва

Опубліковано 22 листопада 2019 року о 17:32

Банківська картка «Картка киянина» - це проект влади Києва, запущений у 2013 році для підтримки малозабезпечених громадян (надання адресної грошової соціальної допомоги, пільг тощо).

Обов’язок залучення суб’єктів, в тому числі банків, до цього проекту покладався на виконавчий орган Київської міської ради (Київську міську державну адміністрацію).

Саме з приводу обслуговуючого банку і зверталися до Комітету мешканці міста Києва. Зокрема, користувачів карток непокоїли розміри та порядок стягнення комісійної винагороди АТ «Ощадбанк» - єдиного банку, що обслуговує вказаний проект.

В результаті перевірки Комітетом встановлено, що у 2016 – 2018 роках до КМДА із пропозиціями про співпрацю у межах проекту «Картка киянина» зверталися АБ «УКРГАЗБАНК» та АТ «ПРИВАТБАНК».

Однак, вказані банки тривалий час не отримували відповіді від КМДА.

З грудня 2018 року проект було оновлено, а картку перейменовано на «Муніципальна картка «Картка киянина».

Обов’язок залучати до нього суб’єктів, у тому числі банки, покладено вже на КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр».

Комунальне підприємство також повинно погоджувати таке залучення із відповідними підрозділами Київської міської державної адміністрації.

Однак з 1 січня 2019 року ситуація не змінилася, і АТ «Ощадбанк» одноосібно обслуговує картку «Муніципальна картка «Картка киянина».

Тобто, діями органу влади створено умови обслуговування картки лише АТ «Ощадбанк» за відсутності у нього конкурентів, а пільговиків міста Києва позбавлено можливості вибору банку.

У той же час за наявності конкуренції між декількома банками мешканці міста могли б обрати банк з більш вигідними умовами обслуговування картки. 

Тому, з метою недопущення порушення конкурентного законодавства Комітетом надано рекомендації:

КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» під час розгляду ініціативних пропозицій (договорів, угод тощо) суб’єктів господарювання, у тому числі банків, щодо участі у проекті «Картка киянина» не допускати порушення установлених строків розгляду таких пропозицій, передбачених законодавством.

Київській міській державній адміністрації під час погодження пропозицій, поданих КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» у встановленому порядку про залучення учасників, у тому числі банків, для участі у проекті «Карта киянина», не допускати порушення строків, визначених для погодження таких пропозицій.

Про результати розгляду рекомендацій вказані суб’єкти зобов’язані повідомити Комітет у 30 – денний строк з дня їх отримання.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux