«Діалог бізнесу та державних органів вкрай важливий»: зустріч АМКУ з Американською торговельною палатою в Україні

Опубліковано 11 жовтня 2023 року о 17:59

Продовження реформи конкурентного законодавства, концентрації та ключові ринки у фокусі уваги Антимонопольного комітету України, а також перевірки суб’єктів господарювання в світлі нових повноважень Комітету. Ці питання розглянули 11 жовтня під час зустрічі керівництва АМКУ з представниками Американської торговельної палати в Україні (англ. – АСС).

До заходу долучилися Голова АМКУ Павло Кириленко, Президент АСС Андрій Гундер, співголови Комітету Палати з питань конкуренції Олександр Алєксєєнко та Олександр Дякулич, заступниця голови АМКУ, державна уповноважена Анжеліка Коноплянко, державна уповноважена Ольга Нечитайло, директорка департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери Юлія Янова, директорка департаменту досліджень і розслідувань ринків паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства Ніна Ільчук, а також понад 70 представників американського бізнесу.

У своєму вітальному слові Павло Кириленко подякував присутнім за цікавість до роботи Комітету, а також за підтримку у цей складний час:

«Переконаний, що діалог бізнесу та державних органів є вкрай важливим. Особливо гостро це відчувається під час широкомасштабної війни, у якій наша країна живе вже півтора року. Підкреслю: не лише живе, а й попри війну - розвивається, вдосконалює своє законодавство, зміцнює державні інституції. Адже ми розуміємо, що це важлива складова нашої повної перемоги над агресором, який порушив міжнародно визнані кордони та анексував і окупував частину української території. Принагідно я хочу висловити вдячність усім, хто підтримує нас на цьому шляху», - зазначив він.

В свою чергу Президент АСС Андрій Гундер підкреслив, що їх організація докладає усіх зусиль, щоб спонукати американський бізнес долучитися до повоєнної відбудови України:

«Америка натхненна Україною, натхненна ЗСУ й хоробрістю українців, які відвойовують свою свободу і водночас розвивають бізнес і свою країну. У майбутньому на нас чекає найбільша з часів Другої світової війни відбудова. І ми переконуємо американський бізнес вкладати в Україну й допомагати її відбудовувати», - зазначив він.

Павло Кириленко також розповів представникам бізнесу, що Комітет наразі зосереджує свою роботу на двох напрямах: перший – це правозастосування та адвокатування конкуренції в рамках пріоритетів на 2023 рік, другий – підготовка та прийняття підзаконних нормативно-правових актів, які необхідні для імплементації норм Закону № 3295-ІХ та забезпечення ефективної роботи Комітету вже в реаліях нового законодавства.

За словами Голови, в рамках реформи конкурентного законодавства планується ухвалити 6 ключових підзаконних актів, які прямо передбачені законом або ж випливають із його норм.

Найбільше представників бізнесу цікавило питання проведення перевірок за новими нормами законодавства. На що Павло Кириленко відповів, що АМКУ працюватиме виключно у правовому полі:

«Перевірки для Комітету є інструментом, завдяки якому можна з'ясувати істину, а не засобом тиску. Механізм перевірок ми застосовуватимемо лише в окремих випадках, коли усі інші засоби для реалізації наших повноважень будуть вичерпані», – підкреслив очільник Комітету.

За результатами зустрічі учасники домовилися про подальшу співпрацю, зокрема в частині вдосконалення правової бази.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux