АМКУ та Броварська громада обговорили співпрацю в умовах воєнного стану

Опубліковано 21 вересня 2022 року о 08:57

Публічні закупівлі під час війни, державна допомога та забезпечення конкурентного середовища в регіонах загалом. Про це 20 вересня під час круглого столу говорили представники Антимонопольного комітету України, очільники Броварської громади та громад району, керівники місцевих комунальних підприємств та бізнесу.  

Від Комітету до зустрічі долучилися голова АМКУ Ольга Піщанська, голова Північного МТВ АМКУ Олексій Хмельницький, виконувачка обов’язків директора Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Чабанюк та головний спеціаліст Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель Микита Карчагін.  

Під час круглого столу представники місцевого самоврядування розповіли про проблемні питання, що виникають у них під час здійснення закупівель. Зокрема йшлося про те, що усталена система не дозволяє оперативно та гнучко реагувати на потреби воєнного часу. Також значна частина питань була присвячена особливостям надання державної допомоги під час воєнного стану.

Голова АМКУ наголосила, що попри війну для Комітету наразі пріоритетним є гарантування рівних умов на усіх ринках. Водночас вона зауважила, що Антимонопольний комітет у своїй роботі враховує безпекову ситуацію.

«Ми добре розуміємо в якій ситуації зараз працюють і органи влади, і бізнес. Ми враховуємо і беремо до уваги місце знаходження і події, які відбувалися у регіоні, де працюють суб’єкти. Але в той же час ми уважно оцінюємо дії тих суб’єктів господарювання, які у воєнний час свідомо наважуються порушити закон про захист економічної конкуренції. Ми не аналізуємо морально-етичні аспекти, але даємо жорстку юридичну оцінку таких дій», – наголосила голова АМКУ.  

Щодо публічних закупівель Ольга Піщанська порадила замовникам, якщо вони мають можливість, проводити процедуру відповідно до профільного закону. Також голова Комітету анонсувала, що найближчим часом Уряд може ухвалити постанову яка дасть змогу спростити та пришвидшити процедури закупівель.

Своєю чергою голова Північного МТВ АМКУ Олексій Хмельницький зазначив, що Комітет та його територіальні відділення відкриті до комунікації і готові консультувати органи місцевого самоврядування.

«Я б рекомендував проекти нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування, особливо ті, що стосуються конкурентного законодавства, надавати нам на аналіз. Краще ми розглянемо їх заздалегідь, надамо свої зауваження, якщо вони будуть, ніж потім застосовуватимемо якісь санкції», - зазначив О. Хмельницький.

Оксана Чабанюк у своєму виступі нагадала, хоча на період воєнного стану в Україні всю державну допомогу визнано допустимою. Водночас через рік після завершення воєнного стану про неї все ж потрібно буде прозвітувати. Відтак надавачам як і раніше необхідно ретельно готувати відповідні рішення.

Найближчим часом представники АМКУ зустрінуться й з іншими громадами Київщини. 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux