Литовські «антимонопольники» поділилися досвідом з українськими колегами

Опубліковано 24 січня 2023 року о 15:06

Підходи та методи конкурентного відомства Литви у сфері контролю за злиттями, досвід міжвідомчої співпраці й обміну інформацією, проведення перевірок, розслідування зловживань домінуючим становищем, особливості розгляду справ та гарантії незалежності конкурентного органу – головні теми тижневого навчання, яке для фахівців Міжобласних територіальних відділень Антимонопольного комітету України провели колеги з Вільнюса (Литва).

В рамках робочої поїздки фахівці Комітету ознайомилися з практикою роботи Ради з конкуренції Литви, Вільнюського окружного адміністративного суду та Управління регулювання зв’язку Литви.

Зокрема, під час навчання йшлося про обставини, за яких компанії зобов’язані повідомляти про злиття та яку інформацію вони мають подавати при цьому, наслідки її неподання. Під час секції, що стосувалася міжінституційного співробітництва литовські колеги розповіли про те, як обмінюються інформацією з іншими органами влади щодо публічних закупівель і як це дозволяє пришвидшити розслідування.

Також колеги з Групи конкурентної політики, поділилися досвідом свого відомства щодо проведення перевірок, розповіли про те, як Рада з конкуренції отримує інформацію про ймовірні змови та у якому випадку порушники можуть розраховувати на звільнення від штрафів або їх зменшення. Йшлося під час навчання й про проблематику аналізу надмірного ціноутворення на монополізованих ринках Литви, методи забезпечення конкуренції у сферах електронного та поштового зв’язку, а також - які регуляторні проблеми виникають під час нагляду за залізничним сектором.

Голова Ради з конкуренції Литви Шарунас Кесераускас спілкуючись з учасниками навчань зазначив, що вражений тим, як українці під час війни не лише виконують свою роботу, а й вдосконалюються опановуючи досвід країн ЄС, щоб надалі використати його для вдосконалення правової системи України.

«Ми знаємо, який шлях ви можете пройти як країна, як борці, як працівники АМКУ, тепер наша черга показати наш шлях в Литві, в ЄС та у світі загалом», – зазначив Шарунас Кесераускас.

Навчальний візит відбувся в рамках проекту ЄС Twinning, який реалізується Радою з конкуренції Литви, Федеральним міністерством економіки та енергетики Німеччини спільно з Федеральним управлінням картелів (Bundeskartellamt), а також Радою з питань конкуренції Румунії. Мета проекту ­– подальше наближення українського законодавства до практик ЄС, а також обмін найактуальнішою практикою щодо застосування антимонопольного законодавства, контролю за злиттям та адвокатування конкуренції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux