КП «Київтранспарксервіс» вдруге оштрафоване за завищення послуг з надання права на експлуатацію парковок

Опубліковано 13 жовтня 2023 року о 15:48

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України на засіданні 13 жовтня вдруге оштрафувала КП «Київтранспарксервіс» за завищення вартості права на експлуатацію паркувальних майданчиків у столиці.

Під час дослідження Комітет встановив, що згадане комунальне підприємство під час формування вартості послуг з надання права на експлуатацію, утримання та облаштування спеціально обладнаних паркувальних майданчиків у Києві включало до планової калькуляції вартості надання таких послуг статті витрат «обов’язковий платіж», який складав 60%. Внаслідок цього ціна на послугу є завищеною.

Вартість права на експлуатацію майданчиків для паркування комунальне підприємство оцінило в 6,50 грн за 1 день експлуатації 1 паркомісця. У цій сумі «обов’язковий платіж» склав 3,25 грн.

Відповідно до рішень Київської міської ради від 24.12.2020 № 24/24,
від 09.12.2021 № 3704/3745, від 08.12.2022 № 5828/5869 про бюджет міста Києва «обов’язковий платіж» застосовується для послуг з паркування, а НЕ послуг з надання права на експлуатацію, утримання та облаштування спеціальних паркувальних майданчиків в Києві. До того ж «обов’язковий платіж» має сплачуватися саме «Київтранспарксервіс», а не перекладатися на споживача.

Зазначимо також, що правилами благоустрою міста Києва дозволено користуватися місцями платного паркування транспортних засобів лише оператору або підприємству, з яким він уклав відповідний договір. Тому кожен, хто надає послуги паркування на спеціально обладнаних паркувальних майданчиках у столиці, повинен для цього підписати договір з КП «Київтранспарксервіс», яке Київська міська рада рішенням від 26.06.2007
№ 930/1591 визначила єдиним оператором, який управляє майданчиками. Отже, згадане комунальне підприємство займає монопольне становище на відповідному ринку в межах Києва.

Виходячи із зазначеного, дії КП «Київтранспарксервіс» є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з надання права на експлуатацію, утримання та облаштування спеціальних паркувальних майданчиків в Києві, шляхом встановлення таких цін реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування конкуренції.

За рішенням Тимчасової адмінколегії, комунальники за вказане порушення оштрафовані на 3 300 000 грн та зобов’язані його припинити.

Наголошуємо, що це не перше встановлене порушення підприємства на зазначеному ринку. Раніше Комітет встановив, що КП «Київтранспарксервіс» вимагало в переможців електронних аукціонів за право розміщення / облаштування паркувальних майданчиків сплатити додатковий платіж та стягувало штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передачі. У зв’язку із цим, у липні 2021 року АМКУ наклав на підприємство штраф у розмірі 2,6 млн грн, яке підприємство сплатило у повному обсязі.

Крім того,  ТАК АМКУ повторно оштрафувала Київтранспарксервіс  на 3,3 млн грн за необґрунтовані ціни на паркування у Києві. 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux