3,3 млн грн - за необґрунтовані ціни на паркування у Києві: ТАК АМКУ повторно оштрафувала Київтранспарксервіс 

Опубліковано 13 жовтня 2023 року о 15:22

КП «Київтранспарксервіс» скористалося монопольним становищем під час формування калькуляції вартості паркування в Києві, а Київська міська військова адміністрація це порушення «легітимізувала» – такий висновок зробила Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету (ТАК АМКУ) на своєму сьогоднішньому засіданні. 

ТАК АМКУ встановила, що «Київтранспарксервіс» займає монопольне становище в межах Києва та розраховує тарифи, виходячи з обсягу власних видатків. Зокрема, аргументуючи встановлення тарифу на паркування в розмірі 35 гривень за годину в першій зоні (25 та 5 грн – у другій та третій відповідно), КП «Київтранспарксервіс» зазначає, що тариф має покривати, зокрема:

1) «матеріали для облаштування майданчиків» - щорічну заміну комплектів дорожніх знаків та табличок на всіх наявних 506 паркувальних майданчиках. При цьому підприємство не зважає на те, що законом не передбачена щорічна зміна ВСІХ дорожніх знаків без урахування їхнього стану, а також те, що 200 відведених майданчиків для паркування транспортних засобів вже облаштовані;

2) «благоустрій та утримання в належному стані паркувальних майданчиків». Хоча було встановлено, що у 2021, 2022 та 2023 роках договори на прибирання відведених майданчиків для паркування не укладалися;

3) «облаштування відведених паркувальних майданчиків системами відеонагляду». Проте, не було надано аргументованих пояснень необхідності таких витрат, а законодавство не вимагає зазначеного облаштування;

4) «придбання автотранспорту». З огляду на розширення паркувального простору Києва на 38 майданчиків, «Київтранспарксервіс» планував придбати 4 нових автомобіля. Така кількість виглядає необґрунтованою, оскільки наразі 4 наявних автомобіля обслуговують 506 майданчиків для паркування.

Варто окремо підкреслити, що у кожному із згаданих пунктів відсутнє документальне підтвердження розрахованого розміру по зазначеним статтям затрат.

Спираючись на викладені факти, ТАК АМКУ визнала порушення законодавства про захист економічної конкуренції і з боку КП «Київтранспарксервіс», і з боку Київської міської військової адміністрації.

ТАК АМКУ наголосила, що дії КП «Київтранспарксервіс» є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку надання послуг з користування відведеними майданчиками для платного паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах Києва та призводять до ущемлення інтересів споживачів. Це порушення було б неможливим за умов існування значної конкуренції на цьому ринку.

А дії Київської міської військової адміністрації (а саме: встановлення розпорядженням від 07.11.2022 № 735 тарифів КП «Київтранспарксервіс» на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються КП, до яких включено вказані статті затрат) порушують законодавство про захист економічної конкуренції, легітимізуючи порушення, вчинене комунальниками.

За результатами розгляду, ТАК АМКУ оштрафувала КП «Київтранспарксервіс» на 3 300 000 гривень та зобов’язала комунальників та КМВА припинити правопорушення.

Нагадаємо, до 1 липня 2021 року тарифи на паркування, встановлені КП «Київтранспарксервіс», становили 10 гривень за годину в першій зоні, 7 - у другій і 5 - у третій.

Зазначимо, що в серпні 2022 року ТАК АМКУ вже накладала на КП «Київтранспарксервіс» штраф у розмірі 1 484 750 грн за завищення тарифів на паркування, оскільки до планової калькуляції вартості послуг з утримання майданчиків для паркування транспортних засобів КМВА включала, зокрема, статті витрат «облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями» та «обов’язкові платежі 60 %».

Крім того, КП «Київтранспарксервіс» вдруге оштрафоване за завищення послуг з надання права на експлуатацію парковок.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux