Конкуренція у сфері дистрибуції електроенергії стримується адміністративними бар'єрами

Опубліковано 19 грудня 2016 року о 11:30

«Усунення передумов, що сприяють зловживанням, є головним завданням Комітету», – зазначив Голова Комітету Юрій Терентьєв 15 грудня 2016 року під час обговорення стану імплементації рекомендацій АМКУ щодо дистрибуції електроенергії.

Представники Верховної Ради України, органів виконавчої та місцевої влади, незалежні постачальники, учасники ринку і споживачі під час круглого столу у форматі веб-конференції у студії Антимонопольного комітету та його територіальних відділень обговорювали стан імплементації запропонованих Комітетом у червні 2016 року заходів із розвитку конкуренції та Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM108image002.jpgпоточну ситуацію у сферах електропостачання та приєднання до мереж.

Нагадуємо, що у 2015-2016 рр. Комітетом проведено комплексне дослідження ринків електричної енергії та енергетичного вугілля, за результатами якого Антимонопольний комітет запропонував Міненерговугіллю та НКРЕКП вжити заходи з розвитку конкуренції на енергетичних ринках (зі Звітом про результати дослідження можна ознайомитись тут).

Як було озвучено доповідачам АМКУ, Регулятор та Міненерговугілля спільно працюють над імплементацією запропонованих Комітетом ініціатив. Представники Верховної Ради України повідомили, що пропозиції Комітету з розвитку конкуренції на енергетичних ринках повністю враховані в законопроекті №44933 «Про ринок електричної енергії України».

Також Голова Комітету Юрій Терентьєв наголосив, що недосконалість законодавства призводить до суб’єктивного тлумачення обленерго законодавства та зловживань, і за останні 3 роки Комітетом припинено 150 порушень у сферах приєднання та доступу до мереж, обумовлених неоднозначністю законодавства.

Головний державний інспектор України з енергетичного нагляду Олег Шургай погодився з вказаним твердженням та доповів щодо виявлених і припинених Держенергонаглядом порушень енергетичного законодавства при наданні електропередавальними організаціями послуг з доступу та приєднання до мереж.

Державний уповноважений Валерій Полюхович у свою чергу нагадав електропередавальним компаніям, що порушення конкурентного законодавства є неприпустимим та тягне за собою відповідальність.

При цьому представники незалежних постачальників подякували АМКУ за оперативне та ефективне припинення зловживань обленерго при забезпеченні доступу до мереж.

Учасники круглого столу дійшли згоди, що спрощення доступу та приєднання до мереж матиме позитивний ефект не тільки на ринках електроенергетики, але й в цілому на всіх ринках України, та погодились, що законодавство у сферах доступу та приєднання до мереж потребує комплексних і системних змін, які стануть фундаментом для впровадження повномасштабного ринку.

«Кардинальні зміни в конкурентному середовищі відбудуться після імплементації Третього енергопакету ЄС та прийняття законопроекту №4493 «Про ринок електричної енергії», - підкреслив державний уповноважений Валерій Полюхович.

Всім зацікавленим особам було запропоновано надати до Комітету додаткову інформацію, яка сприятиме повному та об’єктивному дослідженню порушених на круглому столі питань.

За результатами круглого столу Комітет звернеться до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Міненерговугілля, НКРЕКП та інших органів з пропозиціями вжити, в межах їх компетенції, заходи щодо розвитку конкуренції у сферах постачання електроенергії та доступу до мереж.

З презентацією можна ознайомитись тут.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux