В АМКУ ПРОВЕДЕНО ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ПРОЕКТУ РЕКОМЕНДАЦІЙНИХ РОЗ'ЯСНЕНЬ ЩОДО ОЦІНКИ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ

Опубліковано 16 грудня 2016 року о 16:09

14 грудня 2016 року відбулося публічне обговорення проекту Рекомендаційних роз’яснень «Щодо порядку застосування ч.1 ст. 25 Закону України «Про захист економічної конкуренції» щодо оцінки горизонтальних концентрацій (Проект).

Учасники публічного обговорення - представники юридичних компаній,  бізнесу, міжнародні експерти та керівництво Антимонопольного комітету мали можливість висловити свої пропозиції щодо запропонованого Проекту, поставити запитання та запропонувати нову редакцію окремих положень.

Державний уповноважений Комітету Анна Артеменко, подякувала усім присутнім за оперативні зауваження та коментарі щодо Проекту і повідомила, що Комітет планує схвалити документ до кінця цього року.

Під час обговорення заступник директора Департаменту конкурентної політики – начальник відділу аналітично-методичного забезпечення та економічного аналізу Дар’я Чередніченко назвала основні причини роботи над зазначеними Рекомендаціями: «По-перше, ми прагнемо впорядкувати підходи Комітету, створивши один документ для ефективної роботи по оцінці горизонтальних  концентрацій. По-друге, це виконання зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС. По-третє, це прозорість методології Антимонопольного комітету для суб’єктів концентрації з підготовки до проведення угод».

Оцінка Комітетом горизонтальної концентрації включає:

-   визначення відповідних товарних та географічних ринків;

-   оцінку впливу концентрації на конкуренцію.

Чинники, що є предметом аналізу під час оцінки горизонтальних концентрацій:

(а) зміна структурних передумов конкуренції на ринках (частки учасників концентрації та рівні концентрації на задіяних товарних ринках);

(б) можливі антиконкурентні наслідки на задіяних товарних ринках;

(в) врівноважуюча влада покупця;

(г) можливість вступу нових учасників на ринок;

(д) ризик банкрутства.

У результаті зустрічі були узгоджені спірні питання.

Доктор Шарунас Кезераускас, Голова Конкурентної ради Республіки Литви, підкреслив, що запорукою підвищення ефективності роботи по оцінці горизонтальних концентрацій є як системність підходів Комітету, так і своєчасна та якісна підготовка необхідної для оцінки інформації суб’єктами концентрації.

Нагадаємо, що документ розроблено у співпраці з експертами Ради з конкуренції Республіки Литви та Конкурентного відомства Німеччини (Bundeskartellamt) в рамках проекту ЄС Twinning, одним із компонентів якого є узгодження процесу контролю за концентраціями зі стандартами ЄС. Також у документі враховано коментарі експертів Федеральної торговельної комісії США (FTC), які співпрацюють з Комітетом.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux