Компенсація витрат: АМКУ надав роз’яснення щодо державної допомоги теплопостачальним підприємствам

Опубліковано 06 жовтня 2022 року о 17:47

У відповідь на численні звернення від органів влади, Антимонопольний комітет України надає роз’яснення щодо розробки методики розрахунку компенсації обґрунтованих витрат суб’єкта господарювання, що надає послуги у сфері теплопостачання.

У відповідному документі, затвердженому Комітетом на засіданні 6 жовтня, також описуються механізми контролю та перегляду такої компенсації. Зокрема у роз’ясненні вказано основні умови та способи здійснення розрахунку, які мають застосовуватися.

Щонайперше, сума компенсації не повинна перевищувати обсяг підтримки, необхідний для покриття виключно собівартості виробництва послуг з теплопостачання та обґрунтований прибуток від цих послуг.

При цьому враховуються усі надходження, отримані в результаті надання послуг загального економічного значення, незалежно від того, чи є вони державною допомогою. Наприклад, для розрахунку витрат пов’язаних із наданням послуг із виробництва та постачання теплової енергії та встановлення обґрунтованого прибутку, надавач державної допомоги може керуватися «Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання». Цей документ визначає загальні вимоги до формування планованих витрат та встановлює граничну межу прибутку.

Також у роз’ясненнях АМКУ зазначено способи недопущення виплати надлишкової компенсації протягом усього строку надання державної допомоги та механізм її повернення. Приміром, для уникнення переплати, отримувач повинен забезпечити  відображення руху коштів фінансування заходів цільового призначення, що можуть надходити як субсидії чи асигнування з бюджету за рахунком 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

Для документального підтвердження факту, що виплачена  компенсація відповідає  різниці між  фактичними доходами та витратами, надавач може використовувати річну фінансову звітність отримувача. Відповідно до законодавства, вона підлягає обов'язковій перевірці незалежним аудитором.

До АМКУ надходить значна кількість звернень, щодо надання роз’яснень з питань застосування законодавства щодо державної допомоги у різних сферах. Комітет завжди оперативно відповідає на них та закликає надавачів, у разі потреби, консультуватися з АМКУ задля уникнення помилок чи порушень.  

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux