Доступ до інформації про тотожні та схожі позначення: АМКУ надав рекомендації Укрпатенту

Опубліковано 14 жовтня 2022 року о 11:14

13 жовтня АМКУ ухвалив рекомендації Укрпатенту, що стосуються забезпечення ним безоплатного розміщення в публічному доступі інформації про заявки на торговельні марки, за якими не надіслано повідомлення про встановлену дату подання.

До Комітету надійшли численні заяви суб’єктів господарювання, які на комерційній основі здійснюють пошук інформації про тотожні та схожі позначення, про припинення Укрпатентом у березні 2021 року доступу до вказаної інформації.

Водночас сам Укрпатент на платній основі здійснює пошук з наданням звіту щодо тотожних або схожих позначень, зокрема, з використанням своєї внутрішньої (закритої) частини системи, де може міститись інформація про заявки, за якими не надіслано повідомлення про встановлену дату їх подання. Відповідно пошук, проведений Укрпатентом як суб’єктом господарювання, є більш повним та інформативним, оскільки здійснюється також серед інформації про заявки, за якими не надіслано повідомлення про встановлену дату їх подання. 

Аналогічні ж послуги інших суб’єктів господарювання є менш конкурентно привабливими, оскільки за результатами їхнього пошуку може бути не виявлена повна інформація про тотожні та схожі позначення. Це може мати негативні юридичні наслідки для отримувачів їхніх послуг (зокрема, у вигляді відмови в реєстрації позначення на підставі його тотожності або схожості), а відтак у кінцевому результаті може призвести до спотворення конкуренції на ринку з надання таких послуг.

Важливо, що Мінекономіки як уповноважений орган державної влади у сфері інтелектуальної власності та до сфери управління якого належить Укрпатент, повідомило Комітет, що законодавство України не містить норм, згідно з якими матеріали заявок з дати їх надходження до Укрпатенту та до публікації відомостей про них вважаються конфіденційною інформацією. Також законодавчо не обмежується обсяг використання такої інформації, зокрема в частині, що може розміщуватися в публічному доступі.

Отже, дії Укрпатенту, які полягали в обмеженні доступу до інформації про заявки, за якими не надіслано повідомлення про встановлену дату їх подання, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу адміністративно-господарського управління та контролю, які можуть призвести до спотворення конкуренції на ринку послуг з пошуку інформації про тотожні та схожі позначення.

З огляду на це, Комітет надав Укрпатенту такі рекомендації:

Забезпечити безоплатне розміщення в публічному доступі інформації про заявки, за якими не надіслано повідомлення про встановлену дату подання, в обсязі, що не суперечить чинному законодавству України та є достатнім для пошуку інформації про них і встановлення ознак тотожності або схожості позначень, та у формі, яка забезпечує можливість відбору.

В Укрпатенту є два місяці для розгляду вказаних рекомендацій АМКУ.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux