Комітет прийняв кілька рішень щодо штрафів за інформаційні порушення

Опубліковано 12 квітня 2023 року о 13:04

Антимонопольний комітет України здійснює послідовну практику щодо моніторингу дотримання суб’єктами господарювання конкурентного законодавства у частині надання інформації на його вимогу.

11 квітня 2023 року Тимчасова адміністративна АМКУ ухвалила рішення про застосування штрафних санкцій до кількох суб’єктів господарювання та фізичної особи за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбачене статтею 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі - Закон).

Зокрема, ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» оштрафоване АМКУ на 113 444 грн за подання інформації в неповному обсязі на вимогу державного уповноваженого АМКУ. У грудні 2020 року Комітет розпочав дослідження дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції щодо формування відносин контролю між фізичною особою – громадянином України Шкрібляком А.В. та суб’єктами господарювання, що пов’язані із ним відносинами контролю, зокрема, з ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ». В рамках дослідження до ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» було направлено вимогу про надання інформації, відповідь на яку було надано в неповному обсязі. Зокрема, не надано інформацію про дату, вид набуття відносин контролю (створення, придбання часток, акцій тощо) Шкрібляком А.В. над ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» та пояснень щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції, під час набуття цих відносин. За порушення, у вигляді подання на вимогу державного уповноваженого АМКУ інформації в неповному обсязі товариство було оштрафоване. Водночас уже під час розгляду справи про зазначене порушення ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» надіслало до Комітету необхідну інформацію.

Також 11 квітня 2023 року Комітетом було завершено розгляд справ про порушення, передбачені пунктом 15 статті 50 Закону, у вигляді подання недостовірної інформації Антимонопольному комітету України компанією «WIDELINE BUSINESS LIMITED» (м. Беліз, Беліз), ТОВ «Бурімка Хутір Канівці», фізичною особою – громадянином України Бондаренком Сергієм Миколайовичем та компанією «LNZ Group S.A.» (м. Люксембург, Люксембург) у заявах про надання дозволу на концентрації, що були подані Комітету протягом 2018 – 2019 років.

АМКУ, під час розгляду чергової заяви Групи LNZ про надання дозволу на концентрацію, виявив, що у п’яти попередніх заявах учасники концентрації подали недостовірну інформацію в частині відносин контролю. Відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції, заява про надання дозволу на концентрацію суб’єктів господарювання та додані до неї документи мають містити повну та достовірну інформацію та, у разі подання недостовірної інформації, заявники несуть відповідальність, передбачену законодавством.

Всі відповідачі, які входять до складу вертикально-інтегрованого агропромислового холдингу LNZ Group, визнали факт вчинення порушення. Ненадання відповідачами всієї інформації щодо суб’єктів господарювання, пов’язаних відносинами контролю з учасниками концентрації, не вплинуло на правильність оцінки наслідків концентрацій та відповідно не призвело до прийняття Комітетом незаконних рішень щодо надання дозволу на зазначені концентрації.

Відтак, рішеннями Комітету було визнано факти вчинення порушень та накладено штрафи:

  • на ТОВ «Бурімка Хутір Канівці» на загальну суму 78 500 грн (за 2 порушення);
  • Бондаренка С.М. – 28 248 грн;
  • компанію «LNZ Group S.A.» - 34 000 грн.

До компанії «WIDELINE BUSINESS LIMITED» штраф не застосовувався у зв’язку зі сплином строку давності притягнення до відповідальності.

Комітет закликає суб’єктів господарювання вчасно і в повному обсязі надавати достовірну інформацію, необхідну для виконання його завдань та функцій.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux