Комітет оштрафував низку компаній, зокрема, «Запорізький енергетичний альянс» та «Сокар енерджі Україна» за неподання інформації

Опубліковано 27 липня 2023 року о 13:36

26 липня 2023 року Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України винесла низку рішень щодо суб’єктів господарювання, які вчинили порушення, передбачене пунктами статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі – Закон), а саме – неподання інформації на вимогу Комітету.

Зокрема, ТАК АМКУ винесено рішення щодо накладення штрафу у розмірі 2 476 794 грн на товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізький енергетичний альянс» за неподання інформації на вимогу в. о. голови Комітету – державного уповноваженого. Зазначена інформація була необхідна АМКУ в рамках дослідження стану конкуренції на організованих сегментах ринку електричної енергії в торгових зонах Об’єднаної енергетичної системи України та «Острів Бурштинської ТЕС» (проводиться в рамках заходів державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на підставі доручення Голови Комітету від 16.09.2020 № 13-01/935).

ТОВ «Запорізький енергетичний альянс» було надіслано вимогу про надання інформації, відповідь на яку воно мало надіслати у 7-денний строк з дня отримання. Інформацію у відведений строк, або обґрунтованих клопотань про подовження строку її надання товариство до Комітету не надсилало. Відтак було порушено справу № 128-26.13/151-21. В результаті розгляду цієї справи дії відповідача визнано порушенням, передбаченим пунктом 13 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» та накладено штраф.

За порушення цього ж пункту статті 50 Закону ТАК АМКУ 26 липня оштрафувала товариство з обмеженою відповідальністю «Сокар енерджі Україна» на 2 035 463 грн. Комітетом в рамках розпочатого дослідження здійснювався збір та аналіз інформації щодо дотримання суб’єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції на ринках нафтопродуктів (пального), зокрема, щодо встановлення цін на нафтопродукти протягом 2022 року. В рамках цієї роботи ТОВ «Сокар енерджі Україна» було спрямовано вимогу - протягом 10 днів надати необхідну Комітету інформацію, а також пояснення й копії документів. Товариство не надало інформацію встановлений строк, що є порушенням законодавства та тягне за собою накладення штрафу.

Також 26 липня 2023 року ТАК АМКУ винесла рішення про накладення штрафу на дві компанії, які не надали Комітету інформацію, що була необхідна йому в рамках розгляду справи за ознаками вчинення ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» порушення, передбаченого частиною першою статті 13 та пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку оптової реалізації (постачання) природного газу (справа № 128-26.13/4-22). Зокрема, сукупно за два порушення на 179 020 гривень оштрафовано товариство з обмеженою відповідальністю «Газовик+», яке не надіслало відповіді на дві вимоги про подання інформації Комітету у встановлений строк. Та на 60 268 гривень оштрафовано за неподання інформації Комітету у встановлений строк товариство «Мегаватт енерго сервісна компанія».

За «інформаційні» порушення АМКУ напередодні наклав штрафи ще на низку компаній, зокрема, ПАТ «Укрнафта», акціонерне товариство «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ІНГО» та інші. Перелік цих рішень Комітету доступний за цим посиланням.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux