АМКУ, в рамках розгляду справ щодо недобросовісної конкуренції, оштрафував низку компаній за інформаційні порушення

Опубліковано 10 серпня 2023 року о 17:11

9 серпня 2023 року Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України ухвалила низку рішень у справах, що стосувалися порушень, передбачених, зокрема:

пунктом 13 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції»: неподання інформації Антимонопольному комітету України, його територіальному відділенню у встановлені органами Антимонопольного комітету України, головою його територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки;

та пунктом 14 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції»: подання інформації в неповному обсязі Антимонопольному комітету України, його територіальному відділенню у встановлені органами Антимонопольного комітету України, головою його територіального відділення чи нормативно-правовими актами строки.

Так звані «інформаційні» порушення було визнано Комітетом в рамках розгляду низки справ, що стосуються недобросовісної конкуренції.

 Товариство з обмеженою відповідальністю «Аптека Гаєвського» оштрафоване на 54 400 грн за неподання інформації на вимогу заступника голови АМКУ - державного уповноваженого у встановлений ним строк. Під час розгляду справи № 127-26.4/56-22 товариству було надіслано вимогу: у 7-денний строк із дня її отримання надати АМКУ визначену інформацію, пояснення та належним чином засвідчені копії документів. Товариство не виконало вимогу у встановлений строк та не клопотало про продовження строку. Тож було розпочато справу, наслідком якої стало накладення штрафу на відповідача. Зауважимо, що відповідь у повному обсязі ТОВ «Аптека Гаєвського» все ж надало, але з запізненням.

За аналогічне порушення оштрафовано на 125 000 грн ТОВ «Копійка-Центр». У листопаді 2022 року, під час розгляду справи № 127-26.4/37-22, заступник голови АМКУ – державний уповноважений направив ТОВ «Копійка-Центр» вимогу: у 7‑денний строк із дня її отримання надіслати АМКУ визначену інформацію, пояснення та належним чином засвідчені копії документів. Товариство не надало інформацію у встановлений строк, тож було розпочато розгляд справи та в результаті - накладено на відповідача штраф. Відповідь АМКУ у повному обсязі ТОВ «Копійка-Центр» надало, але з запізненням.

Також ТОВ «Юнайтед Імпорт» оштрафоване за неподання інформації АМКУ. Вимогу щодо надання інформації впродовж 5 днів заступник голови АМКУ – державний уповноважений надіслав товариству у листопаді 2022 року, в рамках розгляду справи № 127-26.4/37-22. ТОВ «Юнайтед Імпорт» проігнорувало цю вимогу і не надало відповіді Комітету взагалі. Дії товариства було кваліфіковано як порушення, передбачене пунктом 13 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» та накладено штраф. На відповідача накладено максимальний передбачений за цей вид порушення штраф, що становив у даному випадку - 85 450 грн.

ТОВ «ВЕЛДУ» оштрафоване на 149 591 грн за вчинення порушення, передбаченого пунктом 13 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції». В рамках розгляду справи № 127-26.4/83-22 державний уповноважений Антимонопольного комітету направив ТОВ «ВЕЛДУ» вимогу: впродовж 15 днів з дня отримання надіслати Комітету необхідну інформацію, пояснення та копії документів. Товариство не надало відповідей та документів на жоден з пунктів вимоги, й за цим фактом було розпочато справу, в результаті якої на порушника було накладено штраф.

Одразу два штрафи накладено на ТОВ «Адаман Трейд» за вчинення окремих порушень, передбачених пунктом 14 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» - подання інформації в неповному обсязі.

Зокрема, товариство не надало інформацію в повному обсязі, на вимогу, надіслану йому державним уповноваженим, в рамках дослідження щодо можливої наявності в діях суб’єктів господарювання ознак порушення під час виробництва, реалізації коньяків в Україні. За це порушення ТОВ «Адаман Трейд» було оштрафоване на 33 999 грн.

Також державний уповноважений під час розгляду заяви АТ «Сараджишвілі» та АТ «Телавський Винний Льох» про вчинення ТОВ «Адаман Трейд» і ТОВ «Виналь» порушення законодавства, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» (поширення інформації, що вводить в оману), направив ТОВ «Адаман Трейд» вимогу про надання інформації у 20-денний строк. Товариство знову надало інформацію в неповному обсязі, відповідно - знову оштрафоване на аналогічну суму - 33 999 грн.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux