IFC та конкурентне відомство Швейцарії реалізує в Україні новий аналітичний проєкт

Опубліковано 02 червня 2021 року о 19:15

Аналіз конкурентної політики та регулювання в Україні, діагностика та оцінка регуляторних умов у пріоритетних секторах економіки і виявлення ключових бар'єрів, що перешкоджають залученню інвестицій. Така головна мета нового аналітичного проєкту, що його реалізуватиме в Україні Міжнародна фінансова корпорація (IFC) у партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Конкурентним відомством Швейцарії (СОМСО). Проект базується на дослідженні, проведеному Світовим банком у співпраці з АМКУ у 2017-2018 роках.

Сьогодні, 2 червня, відбулася перша онлайн-зустріч представників Антимонопольного комітету України та команди Проєкту. Від АМКУ на зустрічі були присутні голова Комітету Ольга Піщанська, державні уповноважені Анжеліка Коноплянко та Ольга Нечитайло, директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва, в.о. директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери Олеся Кратко та начальниця  Відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Вікторія Сорокіна.  

З боку партнерів -  регіональний менеджер з питань ринкових консультацій Європи та Центральної Азії Демієн Шилс, голова Управління з питань розвитку приватного сектору SECO Ліліана де Са Кірчкнопф, президент COMCO Андреас Хайнеман, директор COMCO Патрік Дюкрей та команда проєкту.

На початку зустрічі учасники обмінялися думками щодо завдань проєкту і можливостей для його реалізації. Сторони погодилися, що попередньо обраний для дослідження сектор внутрішніх водних шляхів є перспективним економічним напрямком.

 «У підсумку ми можемо отримати дуже потужний результат. В Україні уже діє відповідне законодавство. Ухвалено і нову редакцію Закону «Про внутрішній водний транспорт», що набуде чинності з наступного року. Фактично мова може йти про відкриття нового перспективного ринку. Наразі сфера водного транспорту практично не освоюється приватним бізнесом. Більшість послуг у ній надається державними підприємствами», - зауважила голова АМКУ Ольга Піщанська.  

Вона висловила думку, що Комітету буде корисно ознайомитися і з досвідом швейцарських колег у сфері регулювання бізнесу та діяльності органів влади, контролю злиттів та зменшення ризиків монополізації, збільшення конкурентної спроможності, скринінгу щодо змов на торгах.

Своєю чергою директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва нагадала, що востаннє піррев’ю українського законодавства та політики у сфері забезпечення конкуренції здійснювалося у 2016 році Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Вона запропонувала фахівцям СОМСО  ознайомитися з цими рекомендаціями з метою надання допомоги у їх реалізації. 

Олеся Кратко розповіла, що після ухвалення Закону «Про внутрішній водний транспорт» АМКУ аналізує нові нормативні документи.

«Аналізуємо які сегменти цього ринку є потенційно конкурентними та якої підтримки вони потребують, а також - які сегменти краще залишити за державою. Досвід вашої країни, де набагато раніше була запроваджена конкуренція у сфері водного внутрішнього транспорту, для України є дуже корисним» - зазначила пані Кратко.

Державна уповноважена Ольга Нечитайло підтримала пропозицію закордонних партнерів щодо проведення семінарів з обміну досвідом. Вона наголосила, що ключовим ресурсом, на якому ґрунтується потенціал АМКУ є його працівники.  

«Корисним буде обмін досвідом щодо того, як ви працюєте з механізмами попередження антиконкурентних узгоджених дій, розглядаєте питання зловживань монопольним становищем та змов, здійснюєте економічний аналіз, супроводжуєте справи у судових органах. Наразі перед Антимонопольним комітетом стоять дуже суттєві виклики. Адже ринок трансформується, як і юридична спільнота. Ми орієнтуємося на практику країн ЄС», - зазначила пані Нечитайло.

Під час зустрічі представники конкурентного відомства Швейцарії провели презентацію та розповіли про основи роботи їхнього відомства. 

Сторони домовилися продовжити діалог уже найближчим часом. Зокрема, визначити другий сектор для глибинного аналізу та окреслити тематику для майбутніх тренінгів з обміну досвідом.

Результати оцінки національної політики та аналізу секторів буде включено в розробку нового консультативного проекту IFC.





Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux