Для новопризначених уповноважених з оскарження публічних закупівель розпочато серію семінарів від міжнародних партнерів

Опубліковано 19 травня 2023 року о 15:20

Судова практика Європейського Союзу з розгляду справ у сфері публічних закупівель, приклади щодо роботи системи оскарження у Польщі, порівняльний аналіз систем оскарження України та ЄС. Ці та інші питання розглянули 19 травня в ході першого семінару для новопризначених уповноважених Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Захід організовано проектом Європейського союзу «Підтримка реформи публічних закупівель в Україні».

У вітальному слові до учасників семінару та лекторів державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло подякувала партнерам з ЄС за організацію цього заходу і наголосила на важливості таких навчань для ефективної реалізації реформи органу оскарження:

«Для Комітету цей тренінг надзвичайно важливий, оскільки фактично він є продовженням реформи органу оскарження АМКУ. Нові знання та навички, які здобуватимуть уповноважені під час цього навчального курсу, підсилять нашу спроможність, підсилять оновлений орган оскарження щодо вирішення спорів під час публічних закупівель та допоможуть формувати кращу практику роботи і краще узагальнення, для того щоб транслювати злагоджену позицію. Важливо також, щоб ця позиція була співзвучна з позицією органів ЄС», – зазначила державна уповноважена.

Зі слів Ольги Нечитайло, наразі існує чимало проблемних питань у сфері публічних закупівель. Як наслідок, зростає і кількість заяв до органу оскарження. Зокрема, з січня по квітень цього року їх надійшло більше 3 тисяч. Також органом оскарження за цей період було прийнято близько 2 тис рішень про задоволення скарг. Це більше, ніж у деяких країнах ЄС за увесь рік. І така ситуація потребує відповідної реакції, наголосила Ольга Нечитайло. 


Своєю чергою представник Проекту, старший радник з публічних закупівель SIGMA Маріан Лемке відзначив, що тренінг має на меті ознайомити новопризначених спеціалістів саме з практичними кейсами, які згодом можуть допомогти їм під час виконання поставлених завдань.

«Ми хотіли б надати вам практичні знання, тому приклади, які ми підготували, будуть найбільш актуальні та дотичні до роботи вашого органу з прийняття рішень. Українська система публічних закупівель сформована на основі європейського законодавства, але тим не менш важливо розглянути як Суд ЄС розв’язує конкретні задачі, вирішує конкретні справі. Українські положення законодавства часто узгоджені з положеннями ЄС, але суди можуть тлумачити їх по-іншому», – зазначив Маріан Лемке у зверненні до учасників тренінгу.

Уповноважених з розгляду скарг протягом травня-червня чекає ще чотири навчальних семінари, на яких детально розглядатимуть, зокрема, такі питання як підстави для дискваліфікації учасників закупівлі, критерії оцінки тендерів, практичні приклади щодо відмов у розгляді тендерних пропозицій та скасування процедур закупівель.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux