Голова АМКУ взяла участь у сесії з питань конкуренції в рамках Antitrust Spring Meeting-2023

Опубліковано 30 березня 2023 року о 15:27

Досвід застосування конкурентного права у різних країнах, зокрема, у сфері енергетики та на цифрових ринках, робота з конфіденційними даними, зусилля з підтримки "зеленої" економіки, плани щодо оновлення антимонопольного законодавства у різних країнах, головні зміни у роботі конкурентних відомств за останній рік обговорювалися під час сесії з питань конкуренції, що відбулась в рамках Antitrust Spring Meeting-2023 , яка триває у ці дні у Вашингтоні (США). У дискусії взяла участь голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська.


Під час свого виступу голова АМКУ відзначила, що більшість ключових змін у Комітету були пов’язані з війною, яка триває в Україні. Вона перерахувала організаційні особливості роботи Комітету, що були застосовані для захисту прав суб’єктів господарювання, їхньої безпеки й детально зупинилася на змінах у процесі розгляду концентрацій та у сферах державної допомоги і оскарження публічних закупівель.

Також в рамках дискусії щодо відповідності чинного антимонопольного законодавства поставленим цілям, голова АМКУ визнала, що українські закони хоча і створювалися свого часу за прикладом європейських, однак давно не оновлювалися.

«Наразі українське законодавство гармонізується з європейським. Це стосується отримання АМКУ більших повноважень у частині проведення розслідувань, перевірок суб’єктів господарювання тощо, а також оновлення та впровадження інструментів м’якого права, таких як leniency та settlement, що мають на меті підвищення ефективності розкриття порушень та економію ресурсів відомства. Проте водночас ми розглядаємо можливість імплементації концепції ринкових розслідувань, на прикладі Сполученого Королівства, а також концепції зловживання вищою переговорною позицією, на прикладі Японії», - поділилася планами з колегами Ольга Піщанська.

Нагадаємо, раніше в рамках робочої поїздки до Вашингтону Ольга Піщанська взяла участь у саміті правозастосовців від FTC & DOJ, а також провела робочі зустрічі з головою Федеральної торгової комісії США (FTC) Ліною Хан та представниками Мін’юсту США.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux