До уваги учасників ринків лікарських засобів - запропоновані компанією «Novartis AG» зобовʼязання в рамках справи про економічну концентрацію

Опубліковано 22 вересня 2021 року о 16:45

Комітет здійснює розгляд справи № 126-25/10-21-ЕКк про концентрацію у вигляді придбання компанією «Novartis AG» (м. Базель, Швейцарія) [опосередковано через компанію «Sandoz AG» (м. Базель, Швейцарія)] активів компанії «Glaxo Group Limited» (м. Бентфорд, Велика Британія) і компанії «GlaxoSmithKline Intellectual Property (No. 2) Limited» (м. Бентфорд, Велика Британія), що дозволяють здійснювати господарську діяльність з розповсюдження, просування та продажу певних фармацевтичних препаратів.

Під час аналізу матеріалів справи було встановлено наступне.

Задіяними ринками в рамках заявленої концентрації є ринки цефалоспоринів: 

  • першого покоління – цефалексинів (J01DB01);
  • другого покоління – цефуроксимів (J01DC02); 
  • третього покоління – цефтазидимів (J01DD02)
  • і цефподоксимів (J01DD13). 

Під час оцінки впливу заявленої концентрації на конкуренте середовище на задіяних товарних ринках, Комітетом встановлено наявність можливих негативних ефектів, зокрема на ринок цефалоспоринів другого покоління – цефуроксимів (J01DC02) у таблетках.

У зв’язку з цим, під час розгляду справи, відповідно до частини другої статті 31 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі – Закон) учасникам концентрації була надана можливість запропонувати пропозиції щодо зобов'язань, які готові взяти на себе учасники заявленої концентрації, що усували б відповідний негативний вплив концентрації на конкуренцію та дозволили б  органу Комітету прийняти рішення про надання дозволу на концентрацію.

На виконання вимог Закону компанія «Novartis AG» надала пропозиції щодо зобов’язань такого змісту:

1. З метою пом’якшення потенційного негативного впливу концентрації на конкуренцію на ринку цефалоспоринів другого покоління із діючою речовиною цефуроксим (J01DC02) у таблетках в Україні, компанія «Novartis AG», з урахуванням відносин контролю, протягом пяти років, починаючи з місяця, наступного після місяця, в якому буде здійснена концентрація у вигляді придбання компанією «Novartis AG» [опосередковано через компанію «Sandoz AG»] активів компанії «Glaxo Group Limited» і компанії «GlaxoSmithKline Intellectual Property (No. 2) Limited», що дозволяють здійснювати господарську діяльність з розповсюдження, просування та продажу певних фармацевтичних препаратів, зобов’язується:

(1) не обмежувати обсяги реалізації цефалоспоринів другого покоління з діючою речовиною цефуроксим, в таблетках (далі - Продукція), без об’єктивних економічних причин;

(2) не встановлювати різних умов до рівнозначних угод з реалізації Продукції, та не встановлювати таких цін чи інших умов реалізації Продукції, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку;

(3) не допускати застосування у відносинах з контрагентами, такими як безпосередні покупці, обміну конфіденційною інформацією, отриманою від третіх осіб, яка стосується ринків Продукції, що може мати антиконкурентний ефект, зокрема такою інформацією як, наприклад, перелік(и) Продукції, що реалізуються іншим покупцям, інформація стосовно цін на Продукцію, що застосовуються для інших покупців, ретроспективних знижок, що будуть надані іншим покупцям цефалоспоринів, обсягів реалізації Продукції іншим покупцям;

(4) не обмежувати здатності покупців Продукції, реалізація якої здійснюватиметься в Україні, визначати ціну перепродажу такої Продукції, крім встановлення рекомендованих та/або максимальних роздрібних цін на неї;

(5) не передбачати у відносинах із покупцями Продукції, реалізація якої здійснюється в Україні, що реалізація такої Продукції обумовлюється придбанням такими покупцями також будь-яких інших цефалоспоринів групи Novartis.

2. З метою належного інформування Антимонопольного комітету України про стан виконання зобов'язань та надання йому можливості здійснювати відповідний контроль, компанія «Novartis AG» повинна надавати Антимонопольному комітету України протягом п’яти років, починаючи з наступного року після здійснення концентрації, один раз на рік, не пізніше 1 числа третього місяця календарного року:

  • інформацію про обсяги постачання на ринок Продукції у натуральному та вартісному виразах із зазначенням контрагентів;
  • інформацію щодо середньозважених оптово-відпускних цін Продукції;
  • копії чинних та/або до яких внесені зміни договорів постачання Продукції з усіма контрагентами - резидентами України;
  • інформацію про суми наданих знижок контрагентам – резидентам України стосовно постачання Продукції у вартісному виразі (окремо по кожному контрагенту та кожному препарату).

З метою збирання даних щодо відгуків від інших учасників ринку просимо зацікавлених осіб надсилати інформацію, зауваження та пропозиції із питання зобов’язань в межах зазначеної концентрації на електронну адресу [email protected] та поштою до 28 вересня 2021 року.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux