Державна допомога та прозорість фінансування держпідприємств: Відбулося 7-ме засідання Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі

Опубліковано 27 жовтня 2022 року о 10:08

Про виконання Україною зобов’язань Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом йшлося під час частини щодо конкуренції 7-мого засідання Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі. Захід відбувся 25-26 жовтня у Брюсселі. Представники України взяли у ньому участь онлайн.

Під час засідання партнери відзначили значний прогрес Антимонопольного комітету України у частині виконання зобов’язань щодо частини Угоди, що стосується конкуренції, тому основна увага була приділена питанню державної допомоги.

Начальник Відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва АМКУ Мілан Шафар під час свого виступу зазначив, що Комітет, на  вимогу ст. 267 Угоди про Асоціацію, продовжує роботу над приведенням у відповідність вітчизняному законодавству схем чинної державної допомоги, тестовий Реєстр якої було створено Комітетом на початку 2022 року.

«Зокрема в рамках виконання цього завдання Антимонопольний комітет уже сформував відповідні рекомендації трьом міністерствам-надавачам державної допомоги. До кінця року ми плануємо завершити процес надання аналогічних рекомендацій щодо усіх внесених до реєстру програм. Їх загалом нараховується 64», - зазначив представник АМКУ.

Водночас у контексті обговорення прозорості фінансових операцій між державою та державними підприємствами було досягнуто домовленості щодо проведення технічних консультацій для засвідчення виконання Україною вимог Угоди про асоціацію у цій частині. Зокрема партнери планують обговорити потребу оновлення законодавчої бази для досягнення цієї мети.  

Водночас європейські партнери зазначили, що вітають результати роботи української сторони щодо налагодження контролю за державною допомогою.

«В Україні було сформовано та налагоджено роботу інституту контролю за державною допомогою за досить короткий строк. За цей період вашій країні вдалося досягти хороших результатів. Зокрема АМКУ ефективно впроваджує систему моніторингу держдопомоги. Також ми впевнені, що зареєстровані у парламенті законопроекти №5431 та №5648 дадуть змогу у ще більшій мірі гармонізувати українське законодавство з європейським», - зазначив Панагіотіс Стамоуліс, менеджер з питань економічної політики, Секція з питань конкуренції, приватизації та державних підприємств Представництва ЄС в Україні.

Європейські партнери також запропонували свою допомогу для вдосконаленням Реєстру чинної державної допомоги та приведення його у повну відповідність вимогам ЄС.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux