Державна допомога - пріоритет євроінтеграції. АМКУ та керівництво конкурентного відомства Румунії провели зустріч у КМУ

Опубліковано 19 жовтня 2021 року о 19:56

Про досвід Румунії в імплементації законодавства щодо державної допомоги, важливість підтримки європейських експертів та пріоритетні питання роботи Антимонопольного комітету України йшла мова під час зустрічі керівництва АМКУ та делегації представників Ради з питань конкуренції Румунії з Міністром Кабінету Міністрів Олегом Немчіновим.

На початку зустрічі голова Комітету Ольга Піщанська подякувала представникам Кабінету міністрів за зацікавленість темою державної допомоги та наближення українського законодавства у цьому питанні до стандартів ЄС.

Очільниця АМКУ підкреслила важливість перейняття європейського досвіду у питаннях оцінювання та звітності щодо державної допомоги та відзначила важливу роль у цьому процесі румунських колег. 

Також голова АМКУ зауважила, що за останній рік відчутно підвищилася залученість міністерств до опрацювання питань, пов’язаних із  державною допомогою.   

«Одним з найкращих прикладів такої співпраці ми вважаємо ухвалення Кабінетом міністрів 11 жовтня постанови «Про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання на охорону навколишнього природного середовища», - сказала Ольга Піщанська.

Голова АМКУ висловила сподівання на подальшу активну підтримку Секретаріату Кабміну й щодо ухвалення аналогічних критеріїв й в інших сферах. Також надзвичайно актуальним і наразі не реалізованим повною мірою є питання інвентаризації чинної держдопомоги, зауважила голова АМКУ.  

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов своєю чергою відзначив продуктивну співпрацю міністерств та відомств з Антимонопольним комітетом.

«Наразі потребує доопрацювання план Кабміну щодо імплементації законодавства про держдопомогу. Це стосується й екологічної сфери, і інших сфер. І ми будемо спільно працювати над цим питанням. Моя попередня посада – державний секретар Міністерства молоді й спорту також була тісно пов’язана з держдопомогою: чи у вигляді пільг на оренду землі, чи у вигляді державних субвенцій. Ми добре розуміємо важливість цього питання для ефективного розвитку держави», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів. Олег Немчінов подякував румунській делегації за допомогу та обмін досвідом і засвідчив налаштованість Кабміну на продуктивну роботу у цьому напрямку.

Під час свого виступу президент Ради з питань конкуренції Румунії Богдан Кіріцою закликав сприймати становлення інституту державної допомоги в Україні – один із пріоритетів держави.

«Правила державної допомоги – це не просто бюрократичний момент вимог Європейського союзу. Це гарний інструмент для міністерств, що може допомогти їм ефективно витрачати державні кошти, а підприємствам - уникнути певних збитків. Вважаю, що міністерства не мають боятися правил державної допомоги чи уповноваженого органу. В АМКУ вони мають бачити друга та хорошого порадника», - зауважив Богдан Кіріцою.

Водночас керівник проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау перерахував проблемні питання, які Україні доведеться вирішити у сфері державної допомоги.

«АМКУ потребує підтримки та сприяння у процесі інвентаризації чинної державної допомоги. У Румунії під час вступу до ЄС стикалися з аналогічною проблемою. І розв'язувати це питання у стислі строки було вкрай важко. Але зараз, коли цей складний етап в Румунії пройдено, ми точно знаємо, що це можливо зробити і готові допомагати Україні також здолати цей шлях», - зазначив Штефан Сабау.

Нагадаємо, делегація керівництва конкурентного відомства Румунії перебуває в Україні з кількаденним візитом. У складі делегації також прибули генеральний секретар Ради з питань конкуренції Румунії Ден Піку, директор департаменту державної допомоги Ради з питань конкуренції Румунії Еліс Барбулеску, заступник директора з міжнародних відносин та комунікацій Ради з питань конкуренції Румунії Разван Орашану та ін. 

У березні 2021 року представники АМКУ, ВРУ та Секретаріату КМУ також відвідали з навчальною поїздкою Румунію.  


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux