Державна допомога і європейський досвід. В АМКУ відбулась зустріч із керівництвом конкурентного відомства Румунії

Опубліковано 18 жовтня 2021 року о 15:57

Про ефективну імплементацію європейських правил щодо державної допомоги та важливість прискорення цього процесу в Україні, обмін досвідом щодо розгляду справ про держдопомогу йшла мова 18 жовтня під час зустрічі керівництва Антимонопольного комітету України з представниками Ради з питань конкуренції Румунії.

Делегацію європейських колег очолює президент Ради з питань конкуренції Румунії Богдан Кіріцою. Разом з ним до України прибули генеральний секретар Ради з питань конкуренції Румунії Ден Піку, директор департаменту державної допомоги Ради з питань конкуренції Румунії Еліс Барбулеску, заступник директора з міжнародних відносин та комунікацій Ради з питань конкуренції Румунії Разван Орашану та ін. До зустрічі долучився керівник експертної групи Проєкту "Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги" Штефан Сабау.

Голова АМКУ Ольга Піщанська привітала румунських колег в Україні, відзначивши важливість обміну досвідом не лише щодо державної допомоги, а й до інших питань, що належать до відання конкурентних відомств.

«Україна дуже високо цінує співпрацю з Румунією у галузі конкурентного законодавства. Зараз наші дві країни живуть в умовах інтенсивних політичних змін та економічних викликів, таких як, наприклад, подорожчання енергоносіїв. Це робить нашу співпрацю ще більш корисною, адже кожна сторона має власні напрацювання щодо роботи в складних умовах і готова ділитися цим досвідом», - зазначила голова АМКУ.

Керівник румунської делегації підтвердив, що наразі в його країні триває зміна уряду, а це значним чином уповільнює швидкість ухвалення окремих нових нормативних актів чи законів. Богдан Кіріцою подякував за продуктивну зустріч його делегації з представниками Південного міжобласного територіального відділення АМКУ, що відбулася напередодні.

«Дійсно, між Україною та Румунією є значна схожість, зокрема, у промислових галузях. Ми налаштовані й надалі активно ділитися досвідом і готові надавати консультації не лише щодо державної допомоги, а й з будь-яких інших питань, що входять до нашої компетенції. Ми прагнемо якомога більш продуктивно використати цю можливість для посилення співпраці», - повідомив Богдан Кіріцою. 

Ольга Піщанська, зокрема, запропонувала румунським колегам додатково провести індивідуальні зустрічі з державною уповноваженою Ольгою Нечитайло, яка курує напрямок оскарження закупівель та державним уповноваженим Сергієм Тищиком, який спеціалізується на питаннях енергетичного сектора.

Цього ж дня румунська делегація зустрілася з працівниками Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ.

Нагадаємо, у березні 2021 року делегація у складі представників Антимонопольного комітету України, Верховної Ради та Секретаріату Кабінету Міністрів відвідала з навчальною поїздкою Румунію. Мета – обмін досвідом щодо моніторингу заходів державної допомоги, процедури повернення державних коштів, співпраці конкурентного відомства Румунії з міністерствами, регуляторними органами та іншими надавачами державної допомоги тощо.

Українська делегація мала змогу ознайомитися з методами роботи у сфері державної допомоги таких органів Румунії як Рада з питань конкуренції, Сенат, Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Міністерство енергетики, Міністерство транспорту та інфраструктури та ін.

У травні 2021 р. Ольга Піщанська та представники проєкту SESAR   презентували народним депутатам звіт за результатами цієї поїздки та домовилися посилити співпрацю заради приведення українського законодавства щодо держдопомоги до європейських норм.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux