Розбудовувати дієвий механізм надання державної допомоги спільними зусиллями. Керівництвом конкурентного відомства Румунії та АМКУ зустрілися з народними депутатами

Опубліковано 19 жовтня 2021 року о 21:18

Від  рішучості законотворців в ухваленні нового законодавства щодо державної допомоги залежить успішний розвиток економіки та інвестиційний імідж України. Про це йшлося на зустрічі народних депутатів України з керівниками Антимонопольного комітету України та Ради з питань конкуренції Румунії.

Голова АМКУ Ольга Піщанська зауважила, що завдяки співпраці групи народних депутатів та фахівців проєкту SESAR було розроблено однин з найважливіших документів у порядку денному з цього напрямку - законопроєкту  «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання» № 5648.

 «Антимонопольний Комітет цілком підтримує законопроєкт № 5648  і ми дуже сподіваємося на прискорення його розгляду у парламенті. Ухвалення цього законопроєкту засвідчить волю Верховної Ради та налаштованість нашої країни на виконання умов Угоди Україна-ЄС. Нагадаю, уже у серпні 2022 року збігає строк перехідного періоду для України у питанні імплементації законодавства щодо держдопомоги. Недотримання цих строків створить великі ризики для нашої держави», - резюмувала голова Комітету.

Не сприймати питання державної допомоги, виключно як бюрократичний інструмент ЄС закликав президент Ради з питань конкуренції Румунії Богдан Кіріцою.

«Контроль державної допомоги та правила держдопомоги – це інструмент держави, що допомагає у найефективніший спосіб витрачати ресурси. Він допомагає державі отримувати більші зиски від вкладених коштів, та не витрачати більше, ніж потрібно», - зазначив Богдан Кіріцою. Він зауважив, що Румунія також з певними складнощами проходила процес адаптації свого законодавства у галузі держдопомоги, утім впоралася з цим завданням.

Водночас Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зауважив, що, на жаль, в Україні інструмент державної допомоги і досі залишається значною мірою недооціненим та незрозумілим для окремих учасників цього процесу. 

«І хоча ми не маємо наразі такої ж фінансової підтримки ЄС, яка була у Румунії, але все ж ми рішуче налаштовані на ефективну співпрацю, зокрема і у законодавчій сфері. Щоб наші європейські партнери мали бажання інвестувати в Україну», - зазначив народний депутат.

Також у зустрічі взяли участь народні депутати України Юрій Кісєль, Адрій Клочко, Олександр Завітневич, Ігор Негулевський та Олег  Бондаренко.

Нагадаємо, Румунська делегація конкурентного відомства перебуває в Україні з кількаденним візитом. У складі делегації також прибули генеральний секретар Ради з питань конкуренції Румунії Ден Піку, директор департаменту державної допомоги Ради з питань конкуренції Румунії Еліс Барбулеску.

Навесні 2021 року відбулася навчальні поїздка до Румунії у складі представників АМКУ, ВРУ та Секретаріату КМУ. 


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux