Делегація АМКУ взяла участь у засіданні Комітету з конкуренції ОЕСР

Опубліковано 14 червня 2024 року о 16:42

Делегація Комітету у складі Голови АМКУ Павла Кириленка, державного уповноваженого Сергія Шершуна та начальника Відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Мілана Шафара взяла участь у засіданні Комітету з конкуренції ОЕСР та його робочих групах, що відбулися 10-14 червня в м. Париж (Французька Республіка).


Представники Комітету провели робочу зустріч з Головою Комітету з конкуренції Фредеріком Жені, під час якої обговорили поточний стан проведення огляду ОЕСР законодавства та політики України у сфері забезпечення економічної конкуренції* та визначили наступні кроки з підготовки Звіту за його результатами.

На цій зустрічі Павло Кириленко зазначив, що Комітет паралельно з проведенням Огляду продовжує роботу над удосконаленням конкурентного законодавства та розраховує на підтримку ОЕСР: «Комітет завершив підготовку другого етапу реформи конкурентного законодавства і буде вдячний ОЕСР за надання експертних пропозицій до законодавчих змін. Для Комітету важливо враховувати кращі світові практики та інструменти захисту економічної конкуренції, відтак пропозиції ОЕСР мають бути враховані Україною також і під час наступного етапу реформи. Як результат, це наблизить Україну до отримання асоційованого членства у Комітеті з конкуренції».

На засіданні Комітету з конкуренції ОЕСР українською делегацією, зокрема, було представлено письмовий внесок до круглого столу на тему «Проконкурентна промислова політика», а також ключові досягнення АМКУ у 2023 році та пріоритети на 2024 рік.


Під час круглого столу щодо проконкурентної промислової політики було порушене питання важливості пошуку балансу між досягненням цілей промислової політики та забезпеченням принципів економічної конкуренції.

Учасники круглого столу досягли розуміння, що основою для розробки промислової політики повинні бути принципи, які гарантують, що економічні заходи підтримують конкурентне та ефективне ринкове середовище. Серед таких принципів було виділено, зокрема, забезпечення конкурентного нейтралітету, сприяння відкритості ринку та недопущення антиконкурентних практик.

Представляючи напрацювання Комітету у 2023 році, делегація окремо акцентувала увагу учасників засідання, що перший етап реформи конкурентного законодавства (Закон 3295) імплементував низку рекомендацій ОЕСР, зокрема щодо посилення повноважень в частині більш ефективнішого виявлення картелів та проведення перевірок, а також щодо забезпечення невідворотності відповідальності за вчинені порушення конкурентного законодавства.

В рамках візиту також було проведено низку двосторонніх зустрічей, зокрема з представниками конкурентних відомств США, ЄС, Канади, Норвегії, Румунії, Литви та Нової Зеландії щодо посилення двостороннього співробітництва.

Зокрема:

  • На зустрічі з директором Генерального Директорату з питань конкуренції Європейської Комісії Олів’є Герсеном делегація Комітету підкреслила важливість відновлення функціонування системи контролю за державною допомогою в Україні, а також підтвердила свої наміри щодо повної гармонізації законодавства з acquis ЄС. Учасники зустрічі домовилися координувати свої кроки, в тому числі шляхом двостороннього співробітництва з Європейською Комісією та конкурентними відомствами держав-членів ЄС.
  • Проведено зустрічі з Головою конкурентного відомства Канади Метью Бозвелом та керівницею Офісу міжнародного співробітництва Федеральної Торгової Комісії США Марією Коппола щодо їх подальшого залучення до реформування конкурентного законодавства в Україні. Всі учасники зустрічей підтвердили свої наміри продовжувати надавати технічну підтримку Комітету в підготовці законодавчих пропозицій.
  • На зустрічі з представником Світового Банку (Грасіела Міралес, старший економіст, напрям конкурентної політики) Голова Комітету зазначив, що для нас вкрай важливо координувати свої кроки з ключовими партнерами України. Учасники зустрічі домовилися напрацювати практичні кроки подальшого співробітництва щодо розвитку конкурентних умов на українських ринках, зокрема у питаннях контролю за державною допомогою.

Під час візиту Головою Комітету Павлом Кириленком було також підписано додаток до Меморандуму про регіональне співробітництво щодо приєднання до нього конкурентного відомства Австрії. Таким чином, це розширює коло його учасників до 11 та сприяє кращій узгодженості підходів до правозастосування конкурентними відомствами у Центральній та Східній Європі.

* 7 червня 2023 року відбулося підписання програми ОЕСР для України під час зустрічі Ради ОЕСР міністерського рівня в Парижі. Наразі першочерговим завданням співробітництва АМКУ з ОЕСР є набуття асоційованого членства України у Комітеті з конкуренції. На виконання цього завдання, 30 листопада в Україні був розпочатий Огляд ОЕСР законодавства та політики України у сфері забезпечення економічної конкуренції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux