АМКУ застерігає оператора газотранспортної системи щодо відбору банків-гарантів

Опубліковано 16 січня 2020 року о 19:00

За чинним законодавством з 01.01.2020 договори транспортування природного газу газопостачальні підприємства зобов’язані укладати з ТОВ «Оператор ГТС України». За такої умови ці підприємства протягом усього строку дії зазначених договорів зобов’язані мати та підтримувати належне фінансове забезпечення, яким може бути банківська гарантія або грошові кошти.

Кодексом газотранспортної системи передбачено, що оператор газотранспортної системи не має права встановлювати будь-які вимоги до банків, гарантії яких будуть надані газопостачальними підприємствами в якості фінансового забезпечення.

Однак, у період з 20.12.2019 до 26.12.2019 (включно) на офіційному вебсайті
ТОВ «Оператор ГТС України» було опубліковано вимоги до банків, де застерігалося, що газопостачальні підприємства мають надавати банківські гарантії лише тих банків, які відповідають цим вимогам.

У зв’язку з цим, до Комітету надійшли заяви ряду газопостачальних підприємств про ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, оскільки ними були отримані гарантії від банку (до якого регулятором – Нацбанком не встановлено обмежень на здійснення банківських операцій), але який не відповідав вимогам ТОВ «Оператор ГТС України».

Газопостачальні підприємства турбувала потенційна загроза невизнання
ТОВ «Оператор ГТС України» поданих ними банківських гарантій, що могло призвести до збитків заявників та до безпідставних припинень газопостачання споживачів.

Комітетом встановлено, що такі дії оператора не відповідають положенням Кодексу газотранспортної системи та можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

Водночас із початку січня 2020 року  на офіційному вебсайті ТОВ «Оператор ГТС України» інформація про вимоги для банківських установ відсутня. Від газопостачальних підприємств не надходило інформації про відмову ТОВ «Оператор ГТС України» у прийнятті поданих ними банківських гарантій, що мало наслідком відмови в підтвердженні номінацій на транспортування природного газу у січні 2020 року.

Враховуючи важливість питання газопостачання для широкого кола споживачів, з метою здійснення заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, Комітетом надано відповідні рекомендації
ТОВ «Оператор ГТС України».

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux