АМКУ дозволив Мінінфраструктури фінансувати будівництво злітної смуги МА «Дніпро»

Опубліковано 07 липня 2021 року о 18:55

В АМКУ визнали допустимою призупинену раніше Комітетом державну допомогу, що її Мінінфраструктури надавало на проєктування та будівництво злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Дніпро». 

У Комітеті розглянули матеріали відповідної справи та визнали, що підтримка заходів із забезпечення безпеки аеродрому на підставі бюджетної програми 3107030 Укрінфрапроекту і ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» обсягом 169,86 млн гривень не є державною допомогою відповідно до Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Водночас визнано державною допомогою підтримку з проєктування та будівництва аеродрому, що виділяється Міністерством для ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» та експлуатанта - Міжнародного аеропорту «Дніпро». Загальний обсяг – понад 6 млрд грн.  

У рішенні Комітету йдеться, що ця допомога є допустимою для конкуренції за умови виконання трьох зобов’язань.   

 - забезпечити, щоб процедура відбору майбутнього експлуатанта аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпро» була відкритою, конкурентною, прозорою та недискримінаційною. З цією метою надавач державної допомоги має погодити з Уповноваженим органом з питань державної допомоги порядок такого відбору до початку його проведення;

- забезпечити, щоб Міжнародний аеропорт «Дніпро» був відкритим для всіх потенційних авіаперевізників і не повинен використовуватися одним авіаперевізником;

- щороку подавати до уповноваженого органу звітність щодо пасажиропотоку та отриманого прибутку. Також, у разі зміни динаміки цих показників за період амортизації (до 2045 року), подавати додатково повідомлення. 

Довідково:

Нагадаємо, у травні Антимонопольний комітет України тимчасово припинив державну допомогу, що надається Мінінфраструктури на проєктування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпро». У Комітеті заявили про підстави вважати, що ця фінансова підтримка могла суттєво вплинути на конкуренцію в регіоні.

Мінінфраструктури, всупереч Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», завчасно не повідомило Комітет про намір здійснити таке фінансування.

Отримувачами державної допомоги в рамках цього проєкту є Укрінфрапроект, ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» та експлуатант аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпро», якого буде визначено після завершення будівництва аеродрому та введення його в експлуатацію.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux