АМКУ дозволив «Mastercard» та «Visa» зменшити міжбанківську комісію (інтерчейндж)

Опубліковано 11 листопада 2021 року о 13:08

Антимонопольний комітет України дозволив компаніям «Mastercard Europe S.A.» (м. Ватерлоо, Бельгія) та «Visa International Service Association» (м. Фостер-Сіті, Каліфорнія, США) зменшити розмір внутрішньодержавних міжбанківських комісій, що визначаються платіжною організацією платіжної системи щодо відповідних споживчих платіжних облікових реквізитів та сплачуються еквайром на користь емітента в Україні.

Узгоджені дії зі зменшення міжбанківських комісій здійснюються в рамках Меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку, який буде реалізовано компанією «Mastercard Europe S.A.», «Visa International Service Association» та Національним банком України.

Відповідно до додаткової угоди № 1 до Меморандуму, зниження до ˂ 1,20 % граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій в Україні відносно споживчих платіжних реквізитів відбудеться з наступного робочого дня після сплину 14 календарних днів від дати отримання дозволу АМКУ відповідно до закону про конкуренцію. 

Наступні етапи зниження відбуватимуться починаючи з 01.07.2022 ще до ˂ 1,00 % та починаючи з 01.07.2023 – ще до ˂ 0,90 %.

Як зазначають підписанти Меморандуму, його метою є покращення ефективності та розширення сфери застосування безготівкових карткових платежів.

Нагадаємо, здійснювати безготівкові розрахунки за товари споживачам дозволяє послуга еквайрингу. При цьому оплата здійснюється через термінали, підключені до платіжної системи, а банки, що є учасниками платіжної системи мають статус еквайра. 

Банки-еквайри оплачують банкам-емітентам, що випускають платіжні картки, міжбанківську комісію – інтерчендж, розмір якої встановлюється міжнародними платіжними системами (для всіх банків однаковий, але різний для типу картки, виду діяльності торговця тощо). Всю суму такої комісії отримує банк-емітент.

Заплановані узгоджені дії стосуються лише міжбанківських комісій для споживчих карток (тобто для фізичних осіб, включаючи усі підкатегорії).

В ході розгляду справи Комітет опитав суб’єктів господарювання, на яких впливатиме підписання Меморандуму: банківські установи, торгово-сервісні підприємства.

Так більшість банків відзначили достатність конкуренції на ринку послуг карткових платіжних систем. Конкурентами учасників узгоджених дій на даний момент є: платіжна система «Простір», компанія «Union Pay International», компанія «JCB International Co., Ltd.», «American Express». Також НБУ повідомив, що 26 березня 2021 року ним було зареєстровано внутрішньодержавну карткову платіжну систему «PaySystems» (ТОВ «Укркарт»), що на даний момент свою діяльність не розпочала.

Зауважимо, що стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року передбачено створення Національним банком Системи миттєвих платежів, що надаватиме клієнтам можливість здійснювати оплату товарів та послуг безпосередньо з банківських рахунків без використання платіжних карток.

Хоча деякі з банків  виявили занепокоєння щодо зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій в Україні, ця інформація спростовується даними НБУ та іншими банками й заявниками.

Своєю чергою торгово-сервісні підприємства не надали заперечень щодо здійснення запланованих узгоджених дій.

Ухвалюючи рішення Комітет брав до уваги що:

  • заплановані узгоджені дії спрямовані на визначення ефективного розміру ставок міжбанківської комісії (інтерчейндж), що дасть змогу усім учасникам ринку належно приймати участь у ринку безготівкових платежів, а саме: зниження ставок стандартної внутрішньодержавної комісії та встановлення їх на такому рівні, що продовжить підтримувати баланс між інтересами банків-емітентів та банків-еквайрів та, як наслідок, держателів карток та торгово-сервісних підприємств;
  • Меморандум встановлює лише верхній ліміт ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій та не фіксує рівень ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій;
  • Меморандум є відкритим для приєднання усіх учасників ринку;
  • у разі зниження платіжними системами розміру міжбанківських комісій, банками-еквайрами буде знижено тарифи на послуги еквайрінгу для торговців, що в свою чергу можуть знизити ціни на товари та послуги;
  • не передбачається негативних наслідків для конкурентів учасників узгоджених дій, зокрема, враховуючи те, що незалежно від існування Меморандуму, інші платіжні системи можуть у будь-який час вільно визначати власні ставки внутрішньодержавних міжбанківських комісій на рівні передбаченому Меморандумом, або на вищому, чи нижчому;
  • банки можуть встановлювати власні ставки внутрішньодержавних міжбанківських комісій у двосторонніх договорах з платіжними системами;
  • позитивний ефект узгоджених дій полягає у збереженні обсягу безготівкових розрахунків та потенційному збільшенні кількості трансакцій із використанням платіжних карток.
  • здійснення узгоджених дії матиме позитивний ефект, а саме: сприятиме удосконаленню придбання та реалізації товарів, розвитку малих та середніх підприємців, економічному розвитку України.

З огляду на вищезазначені фактори Комітет встановив, що заявлені узгоджені дії не призведуть до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції на товарних ринках України.

Тож учасникам Меморандуму було надано дозвіл на його реалізацію. 


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux