5,2 млрд грн економічного ефекту: АМКУ оприлюднив звіт за 2021 рік

Опубліковано 12 травня 2022 року о 08:50

Антимонопольний комітет України оприлюднив підсумковий звіт за 2021 рік. Попередньо його було затверджено на засіданні Комітету. У документі викладено інформацію про основні напрямки діяльності АМКУ у 2021 році, досягнення щодо них, а також головні тенденції у роботі конкурентного відомства. 

«У 2021 році ми працювали відповідно до затверджених пріоритетів та принципів роботи: ефективність, послідовність, передбачуваність, відкритість, відповідність стандартам ЄС. Водночас Комітет коригував свою роботу з врахуванням нових внутрішніх та зовнішніх викликів, з якими стикалися держава та суспільство впродовж минулого року. Антимонопольний комітет послідовно та принципово захищає конкуренцію, незалежно від обставин, термінів та спроб суб’єктів господарювання уникнути відповідальності за свої порушення», - йдеться у вступному слові до Звіту-2021 голови Антимонопольного комітету України Ольги Піщанської.

У 2021 році Комітетом було виявлено загалом 1675 порушень. Завдяки припиненим порушенням конкурентного законодавства та попередженню неправомірних втрат і витрат юридичних та фізичних осіб економічний ефект діяльності АМКУ склав у 5,2 млрд грн.

Це на 12 % більше за показники попереднього звітного року. Також сума економічного ефекту у 2021 році в кілька разів більша за суму державних коштів, витрачених на фінансування видатків АМКУ – 313 млн грн. 

Важливо, що зростанню показника економічного ефекту Комітету сприяло дотримання пріоритету якості справ над їх кількістю, тобто укрупнення справ й посилення доказової бази, при одночасному зменшенні загальної кількості справ. 

Цікавий факт: на одного працівника комітету припадає в середньому майже по 3 припинених порушення та майже по 9 млн грн економічного ефекту.

Також у 2021 році Антимонопольний комітет виявив змов під час закупівель загальною вартістю понад 13 млрд грн. А як орган оскарження публічних закупівель Комітет за рік розглянув понад 14 тис. скарг. 

Сума накладених Комітетом штрафів у рамках виявлених порушень склала понад 7 млрд грн. А сума сплачених штрафів та пені минулого року склала більш як пів мільярда гривень. 

Стисло, але всебічно у Звіті АМКУ-2021 викладено огляд роботи Комітету за ринковими напрямами в межах кожної зі сфер: послуг, товарів, енергетики та комунальних послуг. При цьому кожен огляд - це фаховий меседж керівника відповідного підрозділу з детальним розбором головної інформації та прикладами конкретних кейсів.

Також у Звіті  сформовано розділ, що стосується контролю за виконанням рішень, підкріплений аналітикою та прикладами. Окремо у документі подано інформацію про ринкову структуру, галузі, типи порушень та найбільші з них.

Традиційним підсумком документу є перелік пріоритетів роботи Комітету у 2022 році. 

Ознайомтеся з повною версією звіту АМКУ за 2021 рік.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux