«За можливості, варто керуватися профільним законом»: Ольга Піщанська розповіла про публічні закупівлі та роботу Органу оскарження під час війни

Опубліковано 12 травня 2022 року о 17:33

Про роботу Колегії з оскарження в умовах війни, нові помилки закупівельників та плани  на повоєнний період розповіла голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська під час прямого ефіру #Together4Victory від Центру вдосконалення закупівель.

Серед пріоритетів АМКУ зараз, зазначила Ольга Піщанська, забезпечення безперервної та ефективної діяльності Органу оскарження в умовах воєнного стану та напрацювання пропозицій щодо вдосконалення процесу закупівель у цей період – безпеки, зручності та швидкості. Для цього АМКУ уже працює у складі відповідних робочих груп.

Водночас голова АМКУ зазначила, що війна не змінила роботу Органу оскарження. Він працює у штатному режимі, засідання транслюються онлайн, а у сторін є можливість їх відвідувати. Водночас з початком війни кількість скарг зменшилась.  

Ольга Піщанська розповіла, що в умовах воєнного часу основні порушення закупівельників лишилися такими ж, як і у мирний час. Хоча з’явилися і нові – через закритий доступ до державних реєстрів. Замовники іноді не беруть до уваги цей факт і продовжують вимагати від учасників витяги, що своєю чергою ставить під ризик усю закупівлю.  

Відповіла голова АМКУ і на запитання слухачів щодо позиції Комітету до проведення під час війни закупівель згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», а не відповідно до Постанови Кабінету міністрів України №169.

«Можна сказати, що істина десь посередині. На думку Комітету, вирішуючи питання: проводити закупівлі відповідно до положень Закону «Про публічні закупівлі» чи Постанови КМУ № 169, – слід враховувати ситуацію в Україні та окремому її регіоні, й лише за відсутності реальної можливості дотриматися положень Закону України «Про публічні закупівлі», проводити їх  на підставі Постанови № 169. В усіх інших випадках – варто все-таки застосовувати положення Закону»,зазначала Ольга Піщанська.

Нагадаємо, від 12 квітня АМКУ поновив роботу Постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.   


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux