Зустріч з European Business Association. АМКУ ініціював обговорення законопроєкту №5431

Опубліковано 20 липня 2021 року о 18:55

Зважаючи на велику увагу бізнесу та громадськості до законопроєкту №5431 та на його значну роль у подальшій реформі конкурентного законодавства і розвитку економіки країни, Антимонопольний комітет ініціював низку зустрічей для обговорення документу та обміну пропозиціями щодо його доопрацювання до другого читання. 

20 липня відбулася зустріч представників Комітету та European Business Association. За словами голови АМКУ Ольги Піщанської, наразі у Комітеті уважно вивчають всі пропозиції та застереження, що надаються спільнотою до законопроєкту, а також - формулюють власну позицію щодо необхідності вдосконалення документу.

«Ухвалення законопроєкту №5431 – це не перша спроба впровадити законодавчі норми, що посилять інституційну спроможність Комітету. На жаль, вітчизняне конкурентне законодавство залишається незмінним впродовж десятиліть, тоді як економіка, підприємництво та суспільство в цілому стрімко розвиваються. Аналізуючи даний законопроєкт АМКУ зіставляв запропоновані новації зі світовими стандартами. І ми впевнені, що більшість з них будуть корисними. Водночас ми погоджуємося з думкою ділової спільноти про те, що усі нові повноваження мають бути чітко врегульовані й не повинні звужувати права сторін», - зауважила на початку зустрічі голова АМКУ.

Своєю чергою присутні на зустрічі представники Асоціації, зокрема, заступник виконавчого директора Світлана Михайловська, юрист Вікторія Пташник, представники компаній-членів перерахували пункти, щодо яких у членів ЄБА є певні зауваження чи побажання: перевірки та виклики для давання пояснень, пріоритетність справ, концентрації, солідарна відповідальність та ін. Найбільше часу сторони приділили обговоренню питання про проведення перевірок у фізичних осіб. При цьому представники АМКУ погодилися, що впровадження такого інструментарію потребує більш глибоких дискусій задля гарантування дотримання конституційних прав громадян.

 Державна уповноважена Анжеліка Коноплянко, окрім іншого зупинилася на новаціях законопроєкту, що стосуються концентрацій.  

«Зараз ми в АМКУ активно дискутуємо щодо положень, що стосуються вартісних показників і необхідності звернення за дозволом на концентрацію. Ми також бачимо потребу у врегулюванні певних процедурних питань, завдяки яким підвищиться прозорість розгляду відповідних заяв. Тому готуємо пропозиції Комітету про вдосконалення законопроєкту також і в цій частині», - зазначила державна уповноважена.

Підсумовуючи результати зустрічі з European Business Association, голова АМКУ Ольга Піщанська наголосила, що Комітет, так само як і вся спільнота, надзвичайно зацікавлений в ухваленні збалансованого, ефективного і сучасного закону.

Голова АМКУ також анонсувала найближчими днями ще низку зустрічей з представниками бізнесу, законотворцями та іноземними партнерами для обміну думками щодо законопроєкту.

Нагадаємо, 13 липня Верховна Рада України підтримала за основу в першому читанні проєкт Закону №5431. При цьому авторка законопроєкту народна депутатка Роксолана Підласа зазначила, що у процесі його підготовки до другого читання буде враховано надані зацікавленими сторонами зауваження.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux