Законодавчі зміни і державна допомога: керівництво АМКУ зустрілося з Генеральним директоратом Європейської Комісії з питань конкуренції

Опубліковано 26 січня 2022 року о 19:35

Головні законодавчі зміни та пріоритетні напрямки на поточний рік у сфері конкуренції і державної допомоги, що реалізуються у процесі імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Цим питанням було присвячено робочу зустріч делегації Антимонопольного комітету з представниками Генерального директорату Європейської Комісії з питань конкуренції, що відбулася 24 січня у м. Брюссель (Королівство Бельгія).

З боку Антимонопольного комітету України у зустрічі взяли участь голова АМКУ Ольга Піщанська, заступниця голови - державна уповноважена Анжеліка Коноплянко, директорка Юридичного департаменту Комітету Ганна Кривошей та в. о. заступника начальника Відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Мілан Шафар.

Від Генерального директорату Європейської Комісії з питань конкуренції  у зустрічі взяли участь керівник Відділу міжнародних відносин Генерального директорату ЄК з питань конкуренції Едді Де Смійтер, референт секції України Генерального директорату ЄК з питань конкуренції Катаржина Ґено Де Мюсі та представник Генерального директорату ЄК з питань торгівлі Альберто Фернандес - Діес. Також у зустрічі взяли участь керівник групи Проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау та радник/спеціаліст з питань політики у сфері конкуренції, державної допомоги, державних підприємств та приватизації ЄК Панагіотіс Стамоуліс

На початку дискусії голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська подякувала європейським колегам за вагому підтримку України у виконанні зобов’язань визначених Угодою про асоціацію з ЄС.

«Для Комітету принципово створити в Україні таку систему державної допомоги, яка б відповідала високим європейським вимогам та правилам.  Пріоритетними напрямками у цій сфері діяльності АМКУ в 2022 році залишається проведення інвентаризації чинної державної допомоги та наповнення відповідного реєстру. В частині ж удосконалення нормативно-правової бази цього року ми сконцентруємося на погодженні та схваленні Урядом низки критеріїв, зокрема, критеріїв оцінки допустимості державної допомоги аеропортам України та авіакомпаніям, суб’єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів, суб’єктам господарювання для підтримки середнього та малого підприємництва тощо», - розповіла голова АМКУ. 

Також Ольга Піщанська відзначила важливу роль у реформуванні сфери конкуренції та державної допомоги Представництва ЄС в Україні, проєктів SESAR та Twinning. За її словами, минулого року Комітет за підтримки партнерів здійснював широку роз’яснювальну роботу у регіонах з питань застосування законодавства у сфері державної допомоги. І яскравим показником ефективності такої роботи є помітне посилення сумлінного ставлення надавачів державної допомоги до цього питання.

Водночас заступниця голови АМКУ Анжеліка Коноплянко порушила під час дискусії питання щодо відповідальності надавачів державної допомоги у разі ненадання Комітету інформації на вимогу чи неповідомлення АМКУ про наміри надати допомогу й попросила європейських колег поділитися власним досвідом.

«Українське законодавство не передбачає відповідальності надавачів за неправомірне надання державної допомоги чи за ненадання відповідного повідомлення до АМКУ. Фактично, коли Антимонопольний комітет виносить рішення про повернення держдопомоги чи її призупинення, то страждає від цього виключно її отримувач, а не надавач. Отримувач же не має жодних важелів впливу на надавача», - розповіла державна уповноважена.

Як з’ясувалося, у країнах ЄС відсутня така відповідальність, оскільки у ній немає потреби з огляду на високий рівень самодисципліни надавачів державної допомоги. Водночас отримувачі держдопомоги у разі винесення рішення про її повернення, мають право звернутися до суду за компенсацією. 

Також керівниця Юридичного департаменту АМКУ Ганна Кривошей коротко розповіла партнерам про новели законопроєкту № 5648, який стосується внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та перерахувала здійснені кроки АМКУ для виконання Угоди у частині інвентаризації чинної державної допомоги.

«Продовжується робота в міжвідомчих робочих групах щодо приведення потенційних заходів державної допомоги у відповідність до вимог закону про державну допомогу. Направлено міністерствам - потенційним надавачам державної допомоги вимоги про надання інформації про всі програми підтримки, які існували до 02.08.2017 та наразі є чинними.

Наповнення реєстру чинної державної допомоги відбуватиметься шляхом прийняття Комітетом рішень та отримання відповідної інформації від міністерств, як надавачів допомоги», - пояснила керівниця департаменту АМКУ.

Своєю чергою європейські партнери запропонували АМКУ вивчити їхній досвід щодо концентрації уваги конкурентних відомств на розгляді більш крупних справ з надання державної допомоги, як таких, що значним чином впливають на стан конкуренції та економіку. 

Керівник Відділу міжнародних відносин Генерального директорату Європейської Комісії з питань конкуренції Едді Де Смійтер завірив українських колег у тому, що Європейська комісія готова і надалі підтримувати Антимонопольний комітет надаючи усю необхідну консультаційну чи методологічну допомогу.

«Ми дуже цінуємо прогрес, якого українська сторона досягла у провадженні інституту державної допомоги. Я хочу подякувати Антимонопольному комітету за докладені зусилля і наполегливість. Це – наше спільне завдання і ми готові надавати Україні допомогу у цьому напрямку.  Адже свого часу для країн ЄС цей шлях тривав досить довго. Ми готові ділитися своїм досвідом у необмеженій кількості, щоб Україна могла вибудувати цю систему набагато швидше», - зазначив Едді Де Смійтер. 

У підсумку учасники зустрічі констатували високу ефективність безпосереднього діалогу та домовилися продовжувати тісні контакти задля прискорення реформування українського конкурентного законодавства. 


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux