Впровадження національних критеріїв допустимості державної допомоги в Україні: чому це важливо

Опубліковано 18 січня 2024 року о 10:34

Впровадження національних критеріїв допустимості державної допомоги в Україні, беззаперечно, ключовим кроком на шляху гармонізації національного законодавства з правовими актами ЄС у цій галузі.

Проєкт COMPASA «Узгодження правил і практик конкуренції та державної допомоги із законодавством ЄС» у спеціальній брошурі представив свої погляди та рекомендації щодо їх впровадження. І нагадав про ключові переваги запровадження критеріїв допустимості держдопомоги:


Виконання вимог Угоди про асоціацію: Угода про асоціацію передбачає існування у країні-кандидаті системи контролю за державною допомогою суб'єктам господарювання відповідно до критеріїв допустимості. Вступ до ЄС вимагає, щоб держава-кандидат була готова ефективно застосовувати законодавство ЄС щодо державної допомоги, а саме – розуміла логіку системи контролю та природу окремих наборів правил.


Навчальна мета: застосування правил надання допомоги передбачає поглиблене вивчення відповідних критеріїв посадовими особами Уповноваженого органу контролю за державною допомогою, яким в Україні є Антимонопольний комітет України. Це означає, що ще до вступу в ЄС, АМКУ має знати, розуміти і застосовувати термінологію і фундаментальні принципи державної допомоги. Це також дозволяє органам влади, які відповідають за надання допомоги, звикнути до ідеї існування правил допустимості і логіки їх застосування, зокрема до того, що допомога може вважатися допустимою лише за обставин, дозволених Договором про функціонування ЄС. Таким чином, запровадження правил допустимості та їх застосування слід сприймати як потужний навчальний інструмент, який сприяє забезпеченню достатнього рівня готовності до вступу в ЄС.


Підготовка до участі у внутрішньому ринку ЄС: розробка та застосування критеріїв має першочергове значення для економіки. При належному застосуванні, правила державної допомоги сприяють побудові стійкої економічної системи, яка не залежить від мінливості рівня надходжень державного бюджету, а послуговується внутрішнім резервом потужності. Усвідомлення та прийняття цих правил задовго до вступу України в ЄС є однією з головних цілей, які стоять перед відповідними органами влади, а також суб'єктами господарювання. Інакше українська економіка не зможе функціонувати в ЄС.


Важливість з точки зору можливості використання структурних фондів ЄС: правила державної допомоги застосовуються до фінансування зі структурних фондів. У країнах, які вступили до ЄС після 2004 року, державна допомога здебільшого надається у формі коштів структурних фондів ЄС. Серйозна підготовка відповідних органів влади до застосування правил державної допомоги також відіграє важливу роль в успішній майбутній реалізації програм із залученням структурних фондів, які будуть вкрай важливими для розвитку України в ЄС.


Країни-члени мали свої власні критерії допустимості до вступу в ЄС: під час переговорного процесу щодо приєднання до ЄС, країни-кандидати мали власну національну законодавчу базу, яка регулювала надання державної допомоги. Подібно до України, у попередніх держав-кандидатів існували власні законодавчі норми, включаючи вторинне законодавство, а саме - критерії допустимості, які використовувалися ними для контролю за державною допомогою. Наявність такої національної законодавчої бази допомогла органам влади країн-кандидатів успішно завершити ту частину переговорів, яка стосувалась конкуренції та державної допомоги, і бути готовими до впровадження заходів допомоги, які відповідають правилам законодавства ЄС, щойно Європейська комісія набуде повноваження з надання дозволів на реалізацію таких заходів.

Експерти Проєкту COMPASA наголошують, що продовжуватимуть і надалі підтримувати Антимонопольний комітет Комітет і готові бути залученими до плідних дискусій, що прокладуть шлях до міцнішої та більш узгодженої системи державної допомоги в Україні.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux