Виробництво тепла з альтернативних джерел енергії - шлях до конкуренції у сфері теплопостачання

Опубліковано 08 червня 2018 року о 17:33

Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM628image002.jpg8 червня 2018 року в Антимонопольному комітеті України під керівництвом державного уповноваженого Валерія Полюховича відбулося засідання круглого столу на тему: «Виробництво тепла з альтернативних джерел енергії − шлях до конкуренції у сфері теплопостачання».

            Учасники засідання круглого столу наголосили на тому, що на сьогодні суттєвою перепоною для розвитку конкуренції на ринку теплової енергії та доступу на ринок потенційних конкурентів є наявність монопольного становища існуючих підприємств централізованого теплопостачання, які поєднують функції виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Крім того, існуюча система тарифоутворення не стимулює підприємства централізованого теплопостачання до зниження своїх витрат, що також перешкоджає запровадженню конкуренції у цій галузі. Натомість конкуренція на ринках виробництва і постачання теплової енергії повинна розвиватися.

У минулому році Кабінетом Міністрів України схвалено Концепцію реалізації державної політики у сфері теплопостачання, яка передбачає, зокрема, збільшення частки використання альтернативних джерел енергії у виробництві теплової енергії до 30-40 %, а також запровадження ринкового механізму під час виробництва та постачання теплової енергії.

Зважаючи на ряд факторів, які уповільнюють розвиток конкурентного середовища у сфері теплопостачання, на засіданні круглого столу обговорювались питання щодо

            - бар’єрів доступу виробників тепла з альтернативних джерел енергії на ринки теплопостачання;

            - формування вартості теплової енергії, яка виробляється з використанням альтернативних джерел енергії;

            - удосконалення правовідносин із метою ефективного надання послуг споживачам.

Підсумовуючи результати засідання, Валерій Полюхович зазначив: «Виробництво тепла з альтернативних джерел енергії є одним із кроків у реформуванні галузі теплопостачання та розвитку конкуренції на відповідних ринках. Державі необхідно створювати сприятливі умови для безперешкодного доступу на ринки теплопостачання таких виробників. Одним із шляхів є вдосконалення нормативно-правових актів, відповідно до яких стане можливим запровадження аукціонів для виробників тепла.

При цьому має бути змінено систему тарифоутворення, зокрема, шляхом запровадження граничних тарифів для виробників теплової енергії з альтернативних джерел енергії, які б давали можливість учасникам ринку, так би мовити, «грати на пониження»; можливого застосування диференціації тарифів в залежності від потужності котелень.

Крім того, потребує врегулювання система правовідносин між власниками теплових мереж та виробниками теплової енергії, яка виробляється з використанням альтернативних джерел енергії, та споживачами».

На засіданні круглого столу були присутні представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, інші органи влади, Біоенергетичної асоціації України, а також учасники ринку.

З презентацією можна ознайомитись тут.

            Антимонопольний комітет України відкритий до діалогу та зацікавлений в отриманні зворотнього зв’язку від учасників ринку.

У разі наявності пропозицій до окреслених проблемних питань, а також інформації щодо інших проблемних питань, які не були предметом обговорення цього заходу, пропонуємо надсилати їх на e-mail: pek@amcu.gov.ua або поштою за адресою: вул. Митрополита Василя Липківського, 45, м. Київ, 03035.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux