Відкритий доступ до онлайн сервісів: рекомендації АМКУ

Опубліковано 06 грудня 2019 року о 21:18

Зараз існує багато сервісів, які допомагають громадянам у повсякденному житті. Розглянемо один з них – міський сервіс, який надає можливість переглянути інформацію про рух пасажирського транспорту в режимі реального часу.

Маючи доступ до мережі інтернет, потрібно відкрити відповідний мобільний додатк на своєму смартфоні та в будь-який момент часу дізнатись про місцезнаходження потрібного транспорту.

Така інформація допомагає жителям мегаполісу обирати правильний маршрут та розрахувати свій час у дорозі.

Водночас туристи можуть з легкістю зорієнтуватись у новому місті та обрати зручний для пересування вид транспорту.

Інформація про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу може розміщуватись як на вебсайтах міськрад, різних приватних компаній (операторів), так і у відповідних мобільних додатках.

Для споживача краще, коли таких операторів декілька і він сам може обирати, якому з них надати перевагу.  

Тому Комітет перевірив умови правового забезпечення конкуренції на ринку послуг із надання інформації про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу.

Вимога чинного законодавства України – розміщувати інформацію у формі відкритих даних, зокрема, дані про місцезнаходження громадського транспорту в режимі реального часу, на офіційних вебсайтах органів місцевого самоврядування та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних, а будь-яка особа може її вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях.

Комітет з’ясував, що на офіційних вебсайтах окремих міськрад така інформація відсутня, а міститься лише посилання на сайт сторонньої організації, де відображений рух громадського транспорту в режимі реального часу.

Неоприлюднення на офіційних вебсайтах відкритих даних та незавантаження їх на Єдиний державний вебпортал відкритих даних є бездіяльністю міськрад, яка може мати негативних вплив на конкуренцію на цьому ринку та створювати бар’єри новим операторам.

Тому Антимонопольний комітет України надав цим міськрадам обов’язкові для розгляду рекомендації припинити вказану бездіяльність.

Як зауважила перша заступниця Голови Комітету Ольга Піщанська, це перші, але далеко не останні кроки Комітету, спрямовані на розвиток конкуренції на цьому важливому та корисному для громадян ринку.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux