Відбулося 11-те засідання наглядової ради Проекту ЄС Twinning

Опубліковано 22 грудня 2022 року о 11:52

Розробка другого етапу реформи конкурентного законодавства та залучення до цього процесу експертів з різних сфер державної політики: про чергові підсумки співпраці з міжнародними партнерами йшлося під час 11-го засідання наглядової ради Проекту ЄС Twinning.

Під час обговорення голова АМКУ Ольга Піщанська подякувала колегам з Литви, Німеччини та представникам Федеральної торгової комісії США за їхню підтримку та відзначила високу ефективність консультацій щодо реформування конкурентного законодавства України, що відбулися минулого тижня у Вільнюсі (Литва).


«Ця зустріч була сповненою плідних дискусій, що, безумовно, позитивно вплине на подальшу імплементацію конкурентного законодавства ЄС в Україні. Було озвучено та детально обговорено багато питань та пропозицій. На мій погляд, ми дійшли певного консенсусу, напрацювали спільні позиції та погляди на реформу антимонопольного законодавства. Вважаю, що наступного року, окрім ухвалення законопроекту №5431, буде підготовано та презентовано громадськості вже й другий етап нашої реформи», – зазначила голова АМКУ.

В рамках проекту, днями у Литві за участі заступниці голови Антимонопольного комітету – державної уповноваженої Анжеліки Коноплянко, державної уповноваженої Ольги Нечитайло, директорки Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу Юлії Янової та начальника Відділу законопроектної роботи юридичного департаменту АМКУ Тетяни Стаднюк відбулася робоча зустріч з представниками проекту ЄС Twinning, USAID/FTC конкурентні ринки, Департаменту Юстиції США та проекту USAID Justice for all («Правосуддя для всіх»).

Зокрема, з боку партнерів у дискусії взяли участь Шарунас Касераускас - голова Конкурентного відомства Литви, Рассел Дамтофт - заступник начальника міжнародного управління FTC та експерт у галузі конкуренційного правозастосування, колишній голова FTC Біл Ковачіч.

Сторони зосередили увагу на найскладніших комплексних питаннях щодо реалізації реформи конкурентного законодавства в Україні. Зокрема, обговорили питання незалежності АМКУ та відокремлення функції розслідування у справах від функції прийняття рішення, сучасні інструменти для подолання критичних збоїв у функціонуванні ринків та роль судів у антимонопольному правозастосуванні.

Голова Конкурентного відомства Литви та лідер проекту з боку європейських партнерів Шарунас Касераускас відзначив продуктивність цих консультацій. А менеджер з питань економічної політики Секції з питань конкуренції, приватизації та державних підприємств Представництва ЄС в Україні Панагіотіс Стамоуліс висловив готовність його та колег долучитися до адвокатування законодавчих ініціатив, що мають на меті реформування конкурентного законодавства в Україні.

Зазначимо, нинішнє засідання наглядової ради Проекту ЄС Twinning є передостаннім і наступного разу учасники презентують фінальні результати спільної роботи.

Довідково: Проект ЄС Twinning «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні юридичної і процесуальної практик антимонопольного контролю за концентраціями у ЄС» стартував у травні позаминулого року та розрахований на два роки. Його мета – наблизити роботу АМКУ до кращих європейських стандартів захисту конкуренції. Проект фінансується ЄС за підтримки Ради з конкуренції Литви, Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини й Ради з конкуренції Румунії.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux