Від основних правил до конкретних кейсів. АМКУ та SESAR обговорили держдопомогу з представниками влади та бізнесу Дніпропетровщини

Опубліковано 21 вересня 2021 року о 11:53

Коли надання державної допомоги потрібно погоджувати з Антимонопольним комітетом України, а коли ні, чи можна скоротити строки погодження державного фінансування, чи підпадають під поняття «державна допомога» місцеві бюджети та преференції? Такими були головні питання під час зустрічей представників АМКУ та європейських партнерів з владою Дніпропетровської області, Дніпра та місцевими суб’єктами господарювання 20 вересня.

Робоча поїздка до області відбулася в рамках серії тренінгів, спрямованих на роз’яснення правил застосування законодавства про державну допомогу. Вони відбуваються за сприяння проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR).

Зокрема під час зустрічі з Дніпровським міським головою Борисом Філатовим піднімалися питання щодо строків погодження державної допомоги. Міський голова зауважив, що вони є досить тривалими і це створює певні проблеми надавачам та отримувачам коштів.

Своєю чергою голова АМКУ Ольга Піщанська зауважила, що близько 80 % всіх заяв щодо намірів надання держдопомоги насправді не потребують погодження з АМКУ.

«Можна сказати, що надавачі держдопомоги таким чином перестраховуються. Хоча вони могли б попередньо детально дослідити та звірити критерії відповідності та встановити самостійно, чи потрібно у їхньому випадку отримувати погодження на надання фінансування чи створення якихось умов. Утім таке «перестраховування» обходиться значними тратами ресурсу для усіх сторін: АМКУ, надавачам та отримувачам допомоги. Саме для того, щоб стимулювати розпорядників бюджетів діяти самостійно, ми проводимо ці серії тренінгів та зустрічаємося з місцевою владою», - сказала голова АМКУ. 

Вона зазначила, що, приміром, у Румунії, де представники Комітету переймали досвід роботи колег, на надання державної допомоги дивляться як на своєрідний бізнес проєкт, детально прораховуючи майбутні зиски та позитивний вплив на ринок.

Своєю чергою директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва зазначила, що спільно з європейськими партнерами АМКУ підготував та видав чимало роз’яснювальних матеріалів на цю тему.

«У нас функціонує тематичний сайт, відповідна сторінка у соціальних мережах, ми щомісяця проводимо тренінги у різних містах України. Наразі є значний запит на інформацію щодо надання державної допомоги. Але тепер ми певною мірою зміщуємо акценти з основних правил на більш детальні програми та розповсюджені кейси», - розповіла Оксана Дягілєва.

Правила надання державної допомоги є досить складним комплексом. І Україні доводиться опановувати його у порівняно короткий строк, зазначив керівник Проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау.

«Саме тому Європейський союз виділяє кошти на технічну підтримку для впровадження цих правил. Законодавство, що регулює в Україні надання державної допомоги діє з 2017 року. До цього часу економіка країни значним чином змінилася. Тож готується до ухвалення уже новий закон. Для нас є дуже важливим бувати в регіонах України та поширювати знання про державну допомогу, оскільки значна її частина надається саме на місцевому та регіональних рівнях», - пояснив керівник проєкту SESAR.

Під час спілкування з представниками влади області та місцевими суб’єктами господарювання перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Орлов відзначив важливість правильного застосування законодавства про державну допомогу для захисту конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках, збільшення рівня інвестицій та стимулювання розвитку громад.

Учасники зустрічі також порушували такі актуальні питання як необхідність погодження надання державної допомоги з АМКУ, хто саме має здійснювати це погодження, чи можуть отримувати таку допомогу комерційні підприємства.

Також на зустрічі обговорювалися питання, що стосувалися роботи окремих компаній та проєктів: будівництво злітної смуги в місцевому аеропорту, газопостачання, недобросовісної конкуренції тощо.

Сьогодні, 21 вересня, у Дніпрі відбудеться спеціальний тренінг з питань практики застосування законодавства про державну допомогу. А керівництво АМКУ знову зустрінеться з представниками місцевого бізнесу та проведе робоче засідання з працівниками Південно-Східного міжобласного територіального відділення Комітету.

Нагадаємо, що на порталі з питань  державної допомоги можна отримати попередні консультації. Крім того конкуренційні новини та законодавчу базу розміщено на сайті АМКУ.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux