В АМКУ проведено засідання круглого столу "Запровадження конкуренції на ринку електричної енергії в новій моделі ринку"

Опубліковано 25 квітня 2018 року о 13:05

24 квітня 2018 року під керівництвом Голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва відбулось обговорення щодо необхідних кроків з боку держави та учасників ринку електричної енергії для запровадження та розвитку конкуренції при переході на нову модель ринку.

Законом України «Про ринок електричної енергії» визначено, що ринок електричної енергії функціонує на конкурентних засадах із дотриманням таких основних принципів, як: добросовісна конкуренція, незалежне державне регулювання, недискримінаційне ціно- та тарифоутворення, недискримінаційної участі на ринку електричної енергії.

На думку Юрія Терентьєва умови, в яких на сьогодні функціонує ринок електроенергії, ставляють перед Україною ряд викликів, вирішення яких є вкрай важливим для повноцінного переходу на конкурентну модель ринку електричної енергії.

Голова Комітету окреслив основні проблеми, які все ще не знайшли свого вирішення у основоположних нормативних документах, зокрема, правилах ринків та кодексах систем передачі, розподілу та комерційного обліку, і запропонував своє бачення щодо їх вирішенняід час засідання круглого столу Комітетом було запропоновано наступні кроки:

1. Торгівля електроенергією на біржових аукціонах на ринку двосторонніх договорів.

Зокрема, Комітет вважає, що з метою забезпечення реальної конкуренції та рівних умов доступу до біржових торгів, враховуючи те, що найбільші два суб’єкти ринку виробництва електричної енергії володіють часткою  близько 85 % від усього виробництва електричної енергії, доцільно передбачити можливість доступу до біржових торгів усіх виробників електричної енергії незалежно від форми власності та іноземних трейдерів на одному електронному майданчику.

2. Заборона поділу ринку на Торгові зони.

З метою недискримінаційного ціно- та тарифоутворення, запобігання формуванню локальних монопольних утворень, а також з метою забезпечення збалансованості попиту та пропозиції, Комітет вважає за доцільне переглянути зазначений принцип, який, зокрема, знайшов своє відображення у Правилах ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку, а також у Правилах ринку.

3. Недопущення маніпулювання ринком та зловживання інсайдерською інформацією.

За результатом опрацювання актів вторинного законодавства НКРЕКП (правила ринків та кодекси) Комітетом встановлено, що принципи заборони маніпулювання ринком, в тому числі шляхом використання інсайдерської інформації, які доволі широко використовуються в європейській практиці, не знайшли свого відображення в зазначених документах.

Важливим є передбачити жорстку відповідальність за розголошення інформації з обмеженим доступом, яка в свою чергу може мати суттєвий вплив на ринок, та надавати неконкурентні переваги суб’єктам господарювання, які такою інформацією володіютьніторинг

4. Моніторинг ринку та інформування АМКУ про виявлення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Законом України «Про ринок електричної енергії» здійснення моніторингу ринку та його сегментів, а також повідомлення Комітету про факти, що можуть свідчити про порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку електричної енергії, покладено на Регулятора.

Комітет, зі свого боку, ініціював розробку нормативно-правового акту, який би визначав порядок взаємодії НКРЕКП і АМКУ в частині моніторингу ринку електричної енергії та обміну інформацією щодо антиконкурентних практик, виявлених за результатами цього моніторингу, та враховував Європейські практики.

З презентацією заходу можна ознайомитись тут.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux