Представники ФРУ та АМКУ визначили ключові напрямки взаємодії

Опубліковано 25 квітня 2018 року о 12:40

24 квітня 2018 року відбулася робоча зустріч представників ФРУ та АМКУ під головуванням державного уповноваженого Антимонопольного комітету Агії Загребельської, під час якої обговорювались питання дотримання законодавства про захист економічної конкуренції.

Федерація роботодавців України веде постійну роботу зі збору та узагальнення фактів, що свідчать про порушення економічної конкуренції для подальшого їх вивчення і надання відповідних рекомендацій Антимонопольним комітетом.

Серед найбільш актуальнихпроблеми у сфері охорони праці та промислової безпеки.

Так, наразі Комітет проводить перевірку на відповідність вимогам законодавства деяких підзаконних актів, які відносяться до сфери діяльності Держпраці.

Зокрема, предметом обговорення став наказ Держгірпромнагляду № 16, згідно з яким Держпраці має повноваження на встановлення порядку відповідної атестації та допуску фахівців для проведення технічного огляду (обстеження) устаткування підвищеної небезпеки. Нагадаємо, ще у вересні 2017 року Федерація звернулася до Державної регуляторної служби з проханням зупинити дію цього наказу, оскільки він порушує засади конкуренції на ринку послуг. Також на сьогодні Порядком атестації встановлено виключне право ДП «Головний навчально-методичний центр» Держпраці на здійснення навчання фахівців та відмову в його проходженні. Як зауважують експерти Федерації, дії Держпраці з надання преференцій державному підприємству є антиконкурентними.  Держпраці у свою чергу погодилася з цією позицією та прийняла рішення про його визнання таким, що втратив чинність. Наразі новий Проект доопрацьовується та має пройти погодження, в тому числі із роботодавцями та АМКУ, вважають учасники засідання.

Також обговорювався наказ № 179 Державного комітету України з нагляду за охороною праці «Щодо визначення уповноважених організацій», яким надано виключне право на здійснення первинного і позачергового технічного огляду устаткування тільки експертно-технічним центрам Держпраці шляхом визначення їх уповноваженими організаціями. Законом України «Про охорону праці» не передбачено повноважень Держпраці на визначення уповноважених організацій. На думку представників Федерації, цей документ є таким, що визначає привілейоване становище суб'єктів господарювання тієї чи іншої форми власності, або ставить у нерівне становище окремі категорії суб'єктів господарювання, чи в інший спосіб порушує правила конкуренції.

Також предметом обговорення став Наказ Міністерства соціальної політики України № 824, яким затверджено Перелік напрямів діяльності експертів технічних із промислової безпеки державних ЕТЦ, що належать до сфери управління Держпраці.

Окремим предметом дослідження, за інформацією, озвученою на робочій зустрічі,  будуть наказ Держпраці № 15 від 26.01.2015 р. «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою» та повноваження атестаційної комісії Держпраці з анулювання документа на право проведення технічного огляду та/або експертного  обстеження.

Досягнуто домовленості щодо проведення таких тематичних зустрічей на постійній основі, адже спільна робота представників бізнесу та АМКУ сприятиме  становленню прозорої системи умов ведення бізнесу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux