В АМКУ обговорили з компаніями-членами Європейської бізнес асоціації проблеми ринку роздрібної торгівлі пальним

Опубліковано 05 серпня 2021 року о 14:34

Кілька років поспіль частка нелегального бізнесу на ринку роздрібної торгівлі пальним в Україні постійно зростає, відтак компанії, що працюють згідно з законодавством: сплачують усі податки та збори, виконують усі нормативні вимоги, зазнають значного тиску з боку недобросовісних конкурентів. Про це говорили на зустрічі керівництва АМКУ та представників компаній-членів Європейської бізнес асоціації.  

Під час обговорення представники компаній повідомили, що за їхніми даними у 2020 році частка нелегального ринку бензину в Україні становила 25%, дизельного пального – 19%, а автогазу – 34%.

Оскільки практично половину вартості пального зараз складають податки, то втрати бюджету від діяльності недоброчесних учасників ринку щороку складають близько 20 мільярдів гривень, стверджують підприємці.

Успішність боротьби з порушниками на ринку роздрібної торгівлі пальним напряму залежить від злагодженої комплексної роботи багатьох міністерств та відомств, зазначила під час дискусії голова Антимонопольного комітету Ольга ПіщанськаТак, зокрема, якість пального контролює Державна екологічна інспекція, Державна податкова служба здійснює нагляд за сплатою податків. Обов’язок Комітету – гарантувати дотримання конкурентного законодавства учасниками цього ринку та вчинення ними добросовісних практик.

«В АМКУ уже є позитивний досвід притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Він був би корисним і в даній ситуації. Але, на жаль, наразі відсутні будь-які рішення Держекоінспекції щодо якості пального», - пояснила Ольга Піщанська.

Також присутні на зустрічі державні уповноважені АМКУ Анжеліка Коноплянко та Сергій Тищик висловили свої пропозиції та думки щодо можливостей Комітету сприяти дотриманню конкурентного законодавства на ринку пального, зокрема шляхом створення та забезпечення функціонування системи глобального моніторингу ринку роздрібної торгівлі пальним.

У підсумку сторони домовилися напрацювати конкретні пропозиції, зокрема і щодо розробки системи моніторингу, та продовжити діалог на початку осені.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux