В АМКУ обговорили проблемні питання у сфері послуг підготовки моряків

Опубліковано 27 червня 2019 року о 14:03

25 червня 2019 року в Антимонопольному комітеті України проведено робочу зустріч, у межах перевірки Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (Інспекція) та Державної служби морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація) щодо дотримання ними законодавства про захист економічної конкуренції під час виконання покладених функцій та наданні послуг у сфері підготовки моряків. За участю представників зазначених органу влади та державної організації, навчально-тренажерних закладів, що здійснюють підготовку моряків, громадських та профспілкових організацій, ЗМІ.

Описание: Описание: C:\Users\shelestyuk\Desktop\PortalManager-AMKUMOD РАБОЧИЙ\Temp\TempHtml.files\PM289image002.jpgПередумовою для початку перевірки стало надходження до Комітету низки заяв і звернень, як від органів державної влади, так і від суб’єктів господарюваннянавчально-тренажерних закладів, стосовно питань пов’язаних з діяльністю вищезазначених юридичних осіб.

Основною метою робочої зустрічі було отримання відповідей на питання щодо яких у ході перевірки отримано різну інформацію від опитаних суб’єктів.

Морська галузь у цілому і морегосподарський комплекс зокрема відіграють  вагому роль у соціально-економічному розвитку України. Потенціал України як морської держави багато в чому визначається наявністю висококваліфікованої робочої сили. Престиж українських моряків очевидний, а потенціал суднобудування та портових послуг не поступається польському, румунському та болгарському, адже моряки України завжди вирізнялися високим професіоналізмом, витривалістю, комунікабельністю, що свою чергу створювало відповідний імідж та репутацію на міжнародному рівні.

Проте у сучасних умовах, щоб отримати професію моряка та успішно працевлаштуватися, необхідно пройти не просту, а подекуди довготривалу та складну процедуру.

У зв’язку з тим, що рівень підготовки моряків повинен відповідати міжнародному рівню, Законом України від 01.11.1996 № 464/96-ВР Україна приєдналася до Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року.

Тому для отримання професії моряка та подальшого успішного працевлаштування необхідно отримання саме робочого диплому, що підтверджує кваліфікацію моряка.

Першою сходинкою до отримання робочого диплома є отримання свідоцтва про проходження відповідної обов’язкової підготовки, що засвідчує рівень компетентності претендента в моряки. Таку підготовку здійснюють навчально-тренажерні заклади (НТЗ), перелік яких затверджується Міністерством інфраструктури України за поданням Морської адміністрації.

Щоб потрапити до зазначеного переліку суб’єкту господарювання необхідно мати погодження програми курсів підготовки за окремими напрямами та Протокол про відповідність, які видаються Морською адміністрацією.

У ході робочої зустрічі, окремі представники НТЗ повідомили про дії Морської адміністрації, що спрямовані на перешкоджання їх виходу на ринок шляхом затягування проведення оглядів та погоджень навчальних програм. У той час як інші заклади отримують такі погодження безперешкодно та в короткі строки. Також недоступними для майбутніх НТЗ є порядки проведення адміністрацією всіх перевірок, погоджень програм навчання тощо.

Ще одним проблемним питанням вже допущених до роботи НТЗ є співпраця з Інспекцією, на яку покладено функцію ведення єдиного Державного реєстру документів моряків. Свідоцтво або сертифікат про підготовку, що підтверджує компетентність майбутнього моряка видається НТЗ лише після присвоєння йому номера в Реєстрі, що забезпечує Інспекція. З 2019 року така реєстрація здійснюється Інспекцією за договорами з НТЗ, що укладаються на короткий строк (від 1 до 3 місяців) та плата за послугу з реєстрації документів встановлена на рівні 150 грн. При цьому до лютого 2019 року така плата становила 60 грн.

Дійсність свідоцтва або сертифіката про підготовку в обов’язковому порядку перевіряється в державних кваліфікаційних комісіях, створених при Інспекції та які приймають іспити для підтвердження кваліфікації моряків. Тобто, без внесення інформації про видані свідоцтво або сертифікат про підготовку в єдиний Державний реєстр документів моряків, моряки фактично не можуть скласти іспити в державних кваліфікаційних комісіях.

Зазначені дії Інспекції та Морської адміністрації можуть призвести до штучної монополізації ринку підготовки моряків.

Наслідком такої несприятливої ситуації може бути отримання робочих дипломів українськими моряками в інших країнах, завдяки чому моряки автоматично набудуть статус моряків тієї країни, яка видала робочі дипломи, що буде сприяти відтоку кваліфікованих спеціалістів морської галузі за кордон та негативно вплине рівень соціально-економічного розвитку України.

В свою чергу Морська адміністрація та Інспекція озвучили своє бачення проблемних питань та тих обставин, що є підставою для таких дій.

Зокрема, за результатом обговорення, представники Інспекції зазначили про готовність переглянути строки договорів, а представники Морської адміністрації наголосили, що їх дії здійснюються в межах контролю за роботою навчально-тренажерних закладів та попередження існування закладів, що проводять підготовку/видають свідоцтва без проходження необхідних перевірок та оглядів.

Однак, шляхи забезпечення такого контролю мають бути прозорими, передбачуваними та зрозумілими для учасників ринку.

Отримана в ході робочої зустрічі інформація буде проаналізована та узагальнена, при необхідності будуть надіслані додаткові вимоги про надання уточнюючої інформації.

За результатами перевірки Комітетом будуть вжиті заходи адвокатування конкуренції, а у разі виявлення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції буде розпочато розслідування у справі.

З презентацією зустрічі можна ознайомитися тут.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux