Удосконалення контролю державної допомоги ключове для членства у ЄС: Підсумки засідання Наглядової ради проекту SESAR

Опубліковано 21 листопада 2022 року о 14:23

Розробка критеріїв оцінки допустимості державної допомоги у восьми сферах, роз’яснення правил Європейського союзу великим надавачам державної допомоги, кроки України у галузі держдопомоги, необхідні для набуття статусу кандидата на членство в ЄС. Такі результати співпраці Антимонопольного комітету України та Проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) за останні місяці обговорили сторони під час 10-го засідання Наглядової ради 18 листопада.

Голова АМКУ Ольга Піщанська подякувала іноземним партнерам за те, що вони швидко адаптували свою роботу до нових викликів та обставин.

«Удосконалення механізму контролю та моніторингу державної допомоги - важливий захід на шляху до членства України у Європейському Союзі. У цьому напрямку ключовим є розгляд парламентом законопроекту № 5648 «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання». Щоразу під час наших зустрічей з європейськими партнерами порушується це питання та підтверджується важливість реалізації зобов’язань, які Україна взяла на себе у цій сфері», – наголосила голова Комітету.    

Водночас директорка Департаменту моніторингу та контролю державної допомоги АМКУ Оксана Чабанюк розповіла про пріоритетні напрямки для подальшої співпраці з Проектом.

«У світлі нових викликів для нас важливо, наприклад, співпрацювати щодо надання експертних висновків щодо нормативно-правових актів пов’язаних з реалізацією Плану відновлення України «Сильна європейська країна – магніт для іноземних інвестицій». Також очікуємо обміну досвідом та узагальнення практики європейських країн щодо процесу набуття членства в ЄС», – зазначила Оксана Чабанюк.

Керівник експертної групи Проекту ЄС Штефан Сабау запевнив, що учасники Проекту з європейського боку розуміють важливість продовження підтримки розвитку ефективної системи контролю та моніторингу державної допомоги в Україні.

Члени Наглядової ради затвердили проміжний звіт щодо роботи проекту. Також на майбутній період серед першочергових заходів було визначено підтримку ІТ-експертами Проекту SESAR вдосконалення вебпорталу державної допомоги та реєстру чинної державної допомоги.   

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux