У Верховному Суді обговорили реформу господарського судочинства

Опубліковано 06 березня 2023 року о 18:53

Наслідки впровадження законопроекту №6013 для державного сектору економіки, суб'єктів господарювання та правового регулювання економічної конкуренції обговорювалось під час круглого столу у Верховному Суді 6 березня 2023 року.

У заході взяли участь, зокрема, голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська, заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко, голова Верховного Суду Всеволод Князєв, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач, голова Південно-західного апеляційного господарського суду та Асоціації господарських судів України Наталія Богацька, представники інших органів державної влади, громадських організацій та наукової спільноти. 

Найбільш дискусійним під час круглого столу було запропоноване народними депутатами скасування Господарського кодексу України. Учасники засіданні підкреслили важливість та необхідність реформ, водночас закликали до виваженості у прийнятті рішень.

Зокрема, Голова АМКУ Ольга Піщанська зазначила, пропозиція скасувати Господарський кодекс загалом не є новою, у 2015 році АМКУ вже надавав свою позицію до аналогічної ініціативи. Голова Антимонопольного комітету зазначила, що Комітет керується у своїй роботі законодавством про захист економічної конкуренції, водночас усталена судова практика є важливою ланкою у процесі розгляду в судах справ щодо оскаржень його рішень, яка сформована з урахуванням Господарського кодексу

«Ми в цілому підтримуємо зміни, які позитивно впливають на економіку та роботу бізнесу. Водночас ми озвучили низку застережень, які пов’язані, зокрема з довготривалим переходом на іншу організаційно-правову форму. Також ми звертаємо увагу на одну з фундаментальних основ у сфері економічних відносин – це усталена судова практика. Вона враховується і Антимонопольним комітетом і бізнесом у своїй діяльності. Тому для нас важливим є збереження цієї судової практики та, у разі ухвалення змін, недопущення руйнування фундаментальних підходів», – наголосила керівниця АМКУ.

Своєю чергою голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підкреслив, що запропоновані зміни можуть мати значний вплив на інвестиційний клімат та на захищеність прав інвесторів, тож закликав усі сторони до діалогу.

«Ніколи інвестиції не запрацюють, якщо не буде довіри до органів, які здійснюють правосуддя у сфері інвестицій. Тому ми маємо створити зрозумілий спрощений процес, який давав би змогу розглядати питання, пов’язані з інвестиційними спорами», – зазначив голова парламенту.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв висловив думку про важливість сталого законодавства та судової практики, виваженого підходу до ухвалення змін у цій сфері для посилення інвестиційної привабливості України.

«Безумовно, Україна буде розвиватися, рентабельність інвестицій буде на високому рівні. Але й ризикованість інвестицій для інвестора на сьогоднішній день лишається на високому рівні. І звичайно, що у цій площині велика відповідальність буде покладена саме на суди господарської юрисдикції», – зазначив голова Верховного Суду.

Довідково: законопроект №6013 "Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період" наразі у Верховній Раді готується до розгляду у другому читанні. 

Антимонопольний комітет України також надав свою позицію стосовно цього законопроекту. Зауваження Комітету стосувалися визначення мікро-, малих та середніх підприємств, особливостей відбору керівників державних та комунальних підприємств, особливостей зміни організаційно-правової форми державного підприємства, змін до подання звітності та гарантій фінансування діяльності державного підприємства.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux