Територіальний принцип дистанційної торгівлі ліками? АМКУ висловив власну позицію

Опубліковано 30 листопада 2021 року о 14:42

До Антимонопольного  комітету  України надійшли листи від учасників фармацевтичних ринків, у яких висловлюється занепокоєння у зв’язку з пропозиціями законодавчо закріпити територіальний принцип дистанційної торгівлі лікарськими засобами.

Зазначена пропозиція містилася у висновку Комітету Верховної ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного  страхування наданому до проєкту Закону України «Про лікарські засоби» (реєстраційний № 5547).

Комітет зауважує, що з точки зору застосування законодавства про захист економічної конкуренції, будь-яка дія, спрямована на розподіл ринків між суб’єктами господарювання за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи закупівель або за колом споживачів чи продавців може спровокувати негативні наслідки для конкуренції.

Ринки роздрібної торгівлі лікарськими засобами (через аптеки та аптечні мережі) є регіональними. Водночас впровадження новітніх технологій, використання інформаційно-комунікаційних систем створило можливості для електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, що сприяє розширенню територіальнихмеж ринків та розвитку конкуренції на них. А це є однією з цілей державної політики у сфері розвитку економічної конкуренції та обмеження монополізму. 

Водночас запровадження територіального принципу під час здійснення дистанційної торгівлі лікарськими засобами може призвести, зокрема, до звуження територіальних меж ринків та кола суб’єктів господарювання, які конкурують між собою на ринках відповідних товарів, за аналогією до роздрібної торгівлі через аптеки та аптечні мережі.

Також, обмеження вільного переміщення лікарських засобів між регіонами може створювати географічні бар’єри для входження на ринок нових суб’єктів господарювання. 

В результаті, як правило, посилюється концентрація та ринкова влада присутніх на ринку суб’єктів господарювання, що може призвести до підвищення  цін на лікарські засоби та обмеження права споживачів на вибір ліків. 

Оскільки запровадження територіального принципу під час дистанційної торгівлі лікарськими засобами може негативно вплинути на стан конкуренції на ринках лікарських засобів, Комітет не підтримує таку ініціативу.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

 


 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux