«Світловодськпобут» має сплатити штраф та припинити нараховувати плату споживачам, які не отримують його послуг

Опубліковано 11 листопада 2020 року о 15:15

Тимчасовою адміністративною колегією АМКУ прийнято рішення накласти штраф у розмірі 1,2 млн грн. на СП ТОВ «Світловодськпобут» за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді нараховування 100% плати за послуги з центрального опалення споживачам, які відключені від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення та не отримували ці послуги.

Послуги з теплопостачання в Україні надаються суб’єктами природних монополій. Укладаючи договори про надання послуг з централізованого опалення із теплопостачальною організацією, споживачі розраховують отримувати від них послуги, які б забезпечили належні умови проживання у своєму помешканні.

Водночас СП ТОВ «Світловодськпобут» надавало споживачам неякісні послуги з опалення, про що свідчать численні скарги, які надходили протягом 2017-2019 років як до Адміністрації Президента України, народних депутатів, так і органів Антимонопольного комітету України.

Саме з цих підстав споживачі вимушені були шукати інші джерела теплової енергії для опалення своїх помешкань. Користуючись своїм правом на відмову від отримання послуг з центрального опалення та вільний вибір джерела теплової енергії, споживачі зверталися до місцевої влади за отриманням дозволів на відключення своїх квартир від мереж централізованого опалення та встановлення індивідуального (автономного) опалення.

Комітетом встановлено, що СП ТОВ «Світловодськпобут» не враховувало факти відключення квартир споживачів від мереж централізованого опалення і заяви споживачів на розірвання/перегляд договорів, зняття їх з абонентського обліку. Підприємство продовжувало нараховувати 100% плату за послуги з центрального опалення мешканцям, які відключені від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення та не отримували ці послуги.

Внаслідок таких неправомірних дій СП ТОВ «Світловодськпобут» на споживача лягає подвійний тягар зобов’язань як з боку енерго- та газопостачальних підприємств за користування електричною енергією/природним газом на опалення квартир, так і з боку теплопостачального підприємства – СП ТОВ «Світловодськпобут» за послуги з центрального опалення квартир.

Враховуючи вищезазначене, Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України визнала, що СП ТОВ «Світловодськпобут» порушило законодавство про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку послуг з централізованого опалення.

Прийнято рішення накласти на СП ТОВ «Світловодськпобут» штраф у розмірі 1 192 689 грн. Також підприємство зобов’язане у двомісячний строк припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux