Створення конкурентних умов на ринках вивезення побутових відходів. АМКУ надав пропозиції Уряду

Опубліковано 27 травня 2021 року о 14:14

Антимонопольний комітет України, проаналізувавши власну багаторічну практику з розгляду справ, що стосуються ринків вивезення побутових відходів, дійшов висновку про низьку дисципліну з дотримання вимог конкурентного законодавства на них.

Порушення фіксувалися Комітетом як з боку органів місцевого самоврядування, так і суб’єктів господарювання, що працюють на регіональних ринках відповідних послуг.

Зокрема, у 2019-2020 роках Комітет зафіксував понад 200 системних порушень конкурентного законодавства на ринках вивезення побутових відходів.

Також на етапах проведення конкурсу, укладення договору, формування тарифів та надання державної допомоги було встановлено фактори, що стримують розвиток конкуренції та створюють передумови для порушення відповідного законодавства.  

Комітет неодноразово звертався до Міністерства розвитку громад та територій України з листами щодо необхідності усунення порушень та надавав рекомендації для вирішення проблемних питань. Утім належного реагування з його боку не відбулося. 

Відтак, 27 травня 2021 року, на засіданні Комітету схвалено пропозиції до Кабінету Міністрів України. Зокрема Комітет пропонує КМУ внести зміни до Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженого постановою КМУ від 16.11.2011 № 1173 (зі змінами) та його додатку 1 і передбачити:

  1. обов’язковість оприлюднення на офіційному сайті організатора конкурсу та/або в електронній системі закупівель інформації про дату проведення, умови участі в конкурсі на надання послуг з вивезення побутових відходів, перелік підприємств, конкурсні пропозиції яких були відхилені, підстави для відхилення та результати конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів;
  2. процедуру оскарження результатів конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів;
  3. можливість проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів з розподілом на лоти за товарним принципом (окремо щодо різних видів побутових відходів – твердих, великогабаритних, ремонтних, рідких, тощо);
  4. можливість проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів з розподілом на лоти за територіальним принципом (район міста, частина населеного пункту тощо);
  5. обмеженням строку, протягом якого виконавець має право надавати послуги з вивезення побутових відходів, який не повинен перевищувати п’ять років;
  6. доступний для споживачів алгоритм переходу від одного виконавця послуг з вивезення побутових відходів до іншого;
  7. типовий договір на надання послуг з вивезення побутових відходів між органом місцевого самоврядування та виконавцем послуг з вивезення побутових відходів;
  8. перелік кваліфікаційних вимог доповнити вимогою «Необхідність (можливість) отримання державної допомоги для надання послуг з вивезення побутових відходів (розмір, умови тощо)», передбачивши надання переваги тому, хто не потребує такої допомоги.

Також Комітет пропонує Уряду внести зміни до Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затверджений постановою КМУ від 26.07.2006 № 1010, передбачивши перелік умов і підстав зміни ціни на послуги з вивезення побутових відходів протягом дії договору.

«Ми багато працюємо з органами місцевої влади і маємо певну статистику таких порушень. Їх дійсно дуже багато, що створює загрозливу ситуацію на ринку. Відтак, якщо ми не отримаємо належного реагування з боку Міністерства розвитку громад та територій України, то доведеться у Комітеті напрацювати окрему стратегію з вирішення цієї проблеми», - зауважила, під час обговорення цього питання на засіданні, голова Комітету Ольга Піщанська. 

Реалізація та впровадження пропозицій Комітету усуне бар’єри, що стримують розвиток конкуренції на ринках вивезення побутових відходів та створить конкурентні відносини серед їх учасників.

  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux