Розпочато розгляд справи про узгоджені дії між ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд»

Опубліковано 07 лютого 2022 року о 15:17

 Антимонопольний комітет України розпочав справу про узгоджені дії та дослідження щодо можливої концентрації без дозволу АМКУ між ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд».

Ці два суб’єкти господарювання подали до АМКУ заяву про надання дозволу на узгоджені дії у вигляді укладення між ними договору, що стосується утримання від конкуренції та заборони переманювання працівників («non-compete»). 

Зазвичай положення про неконкуренцію та непереманювання працівників містяться в договорах купівлі продажу корпоративних прав та/або активів. Такі обмеження є допоміжним засобом для захисту інтересів майбутнього покупця, а тому суб’єкти господарювання звертаються до Комітету одразу із двома заявами: про надання дозволу на концентрацію (як основну дію) та узгоджені дії (як допоміжну).

Разом з тим, під час розгляду поданої заяви Комітет з’ясував, що заявлені узгоджені дії, по суті, не обмежуються «non-compete» і є однією з ланок складної транзакції, що полягає у придбанні та операційному лізингу ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» активів ТОВ «Варіант Агро Буд».

Також стало відомо, що узгоджені дії стосуються виключно діяльності з виробництва силосів та обладнання для транспортування зерна (транспортерів), внаслідок яких ТОВ «Варіант Агро Буд» припиняє виробляти та реалізовувати силоси і транспортери. Натомість, ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод», маючи у своєму портфелі таку ж продукцію, навпаки - наростить частку на відповідних ринках.

Тобто, заявлені узгоджені дії мають ознаки концентрації. Однак заява від ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд» про надання дозволу на концентрацію до Комітету не надходила.

Враховуючи, що сукупна частка учасників узгоджених дій на ринку силосів є значною, а також те, що здійснення узгоджених дій у вигляді укладення договору про неконкуренцію як самостійної дії (без концентрації) матиме наслідком усунення конкурента з ринку (що, відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції, має ознаки  антиконкурентних узгоджених дій), такі узгоджені дії можуть підлягати забороні.

Відтак Комітет розпочав справу про узгоджені дії у вигляді укладення між ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд» договору про утримання від конкуренції та заборони переманювання працівників. А також, з метою з’ясування всіх обставин цієї справи, АМКУ розпочав дослідження на предмет здійснення учасниками узгоджених дій концентрації без обов’язкового дозволу Комітету.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux