Розгляд справ про концентрацію: набуття НАК «Нафтогаз України» контролю над «Сєвєродонецькою ТЕЦ», «Одеською ТЕЦ», «Криворізькою ТЕЦ», «Херсонською ТЕЦ» , «Миколаївською ТЕЦ» та «Дніпровською ТЕЦ»

Опубліковано 22 квітня 2020 року о 10:35

Антимонопольним комітетом України здійснюється розгляд справ про концентрацію № 128-25/6-20, № 128-25/7-20, № 128-25/8-20, № 128-25/9-20,
№ 128-25/10-20 та № 128-25/11-20 у вигляді набуття НАК «Нафтогаз України» контролю над:

  • державним підприємством «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль» (ідентифікаційний код юридичної особи 00131050) шляхом передачі в управління майнового комплексу ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ», яке належить до сфери управління Фонду;
  • акціонерним товариством «Одеська ТЕЦ» (ідентифікаційний код юридичної особи 05471158), акціонерним товариством «Криворізька теплоцентраль» (ідентифікаційний код юридичної особи 00130850), акціонерним товариством «Херсонська теплоелектроцентраль» (ідентифікаційний код юридичної особи 00131771), акціонерним товариством «Миколаївська теплоелектроцентраль» (ідентифікаційний код юридичної особи 30083966), акціонерним товариством «Дніпровська теплоелектроцентраль» (ідентифікаційний код юридичної особи 00130820) шляхом передачі НАК «Нафтогаз України» повноважень з управління корпоративними правами зазначених товариств, які належать державі в особі Фонду. 

Зазначені концентрації відбуваються на ринках теплової та електричної енергії в межах територій здійснення об’єктами концентрації господарської діяльності з виробництва, транспортування та постачання власним споживачам теплової енергії. 

ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ»; АТ «Одеська ТЕЦ»; АТ «Криворізька ТЦ»; АТ «Херсонська ТЕЦ»; АТ «Миколаївська ТЕЦ»; АТ «Дніпровська ТЕЦ» є об’єктами природньої монополії.

Діяльність з виробництва теплової та електричної енергії є ліцензованими. Ліцензування діяльності з виробництва теплової та електричної енергії здійснюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП). Разом з тим, відповідними постановами НКРЕКП встановлюються тарифи на відпуск електричної енергії та виробництво теплової енергії для кожного суб’єкта ліцензованої діяльності.

Однак, сировиною для виробництва теплової та електричної енергії ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ»; АТ «Одеська ТЕЦ»; АТ «Криворізька ТЦ»; АТ «Херсонська ТЕЦ»; АТ «Миколаївська ТЕЦ»; АТ «Дніпровська ТЕЦ»  є природний газ.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  від 19.10.2018 № 867 на НАК «Нафтогаз України», яка пов'язана відносинами контролю із ТОВ «ГК «НАФТОГАЗ ТЕПЛО», покладені спеціальні обов’язки щодо постачання природного газу для ТКЕ (теплокомуненерго) та ТЕЦ. Разом з тим, відповідно до пункту 3 зазначеної Постанови, ця постанова набирає чинності з 1 листопада 2018 р. та діє до 1 травня 2020 року.

Підсумовуючи викладене, наявна в матеріалах заяв інформація дає підстави вважати, що зазначені концентрації, які за формою є вертикальною інтеграцією суб’єктів господарювання які здійснюють діяльність на ринку сировини та готової продукції, можуть, за певних умов, призвести до суттєвого обмеження конкуренції на ринках теплової та електричної енергії.

З метою повного об’єктивного розгляду Комітетом справ, у разі наявності інформації, яка може вплинути на прийняття Комітетом рішення у справі по суті, просимо зацікавлених осіб надсилати інформацію, зауваження та пропозиції із питання зазначених концентрацій та зобов’язань, запропонованих учасниками концентрацій, на електронну адресу [email protected] та поштою до 05.05.2020

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux