Роль та завдання АМКУ у процесі відбудови України обговорили на зустрічах з ФТК та Мінюстом США й Світовим банком

Опубліковано 23 червня 2022 року о 19:55

Роль Антимонопольного комітету України у процесі повоєнної відбудови країни, поглиблення співпраці між українським та американськими конкурентними відомствами, зокрема розширені можливості для співробітників АМКУ переймати досвід колег із США обговорили 23 червня під час зустрічі керівництва Комітету з представниками Міністерства юстиції  США (DoJ) та Федеральної торгової комісії США (FTC).

На зустрічі були присутні Голова Комітету Ольга Піщанська та державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун. DoJ представляли начальниця міжнародного відділу Управління антитрасту Міністерства юстиції США Лінда Маршал, а також асистент очільниці відділу Харроп Калдвел. В свою чергу, від FTC до зустрічі приєдналася заступниця директора міжнародного відділу Елізабет Краус.

За результатами зустрічі вдалося досягти домовленостей щодо більш активного залучення Міністерство юстиції США до співпраці в рамках проєкту FTC/USAID, який багато років успішно реалізується в Україні. Зокрема, розглядається можливість безпосереднього стажування співробітників українського конкурентного відомства у DoJ.

«Наші американські колеги готові ділитися зі співробітниками АМКУ  своїм досвідом щодо ефективного пошуку змов на торгах. Також з допомогою Міністерства юстиції США ми напрацьовуватимемо новий інструментарій для виявлення таких змов. Частину зустрічі ми присвятили планам повоєнної відбудови України. Наші колеги з США вважають, що АМКУ гратиме одну з ключових ролей у цьому процесі», – повідомила голова Комітету Ольга Піщанська.

Своєю чергою Сергій Шершун наголосив на важливості удосконалення української системи публічних закупівель, аби вона могла у проконкурентний спосіб забезпечувати швидкість та ефективність торгів.    

Також сьогодні делегація Антимонопольного комітету зустрілася і з представниками Світового Банку. До розмови, зокрема, долучилися глобальний директор з торгівлі, інвестицій та конкурентоспроможності Мона Хаддадменеджер відділу ринків і технологій Марта Мартінес Лічетті та економіст Грасієла Міраллес. 

Сторони обговорили вплив війни на ринки України, діяльність АМКУ під час воєнного стану, стан реформування українського антимонопольного законодавства.

Під час зустрічі було досягнуто домовленостей щодо надання Світовим Банком Антимонопольному комітету України аналітичної інформації, в тому числі - й щодо впливу війни на торгівлю з сусідніми країнами, а також тієї, що стосується потенційних бар’єрів у торгівлі. 

Нагадаємо, делегація Антимонопольного комітету цими днями бере участь у Тижні конкуренції ОЕСР, що триває у Парижі. В рамках заходу відбувається також і низка робочих зустрічей з іноземними колегами та представниками міжнародних організацій.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux