Протидія змовам на закупівлях. Представники АМКУ взяли участь у засіданні Робочої групи з питань картелів ICN

Опубліковано 12 грудня 2022 року о 13:20

Робочі інструменти Антимонопольного комітету України для виявлення змов під час публічних закупівель, співпраця з правоохоронними органами у цьому напрямку, комп’ютерні програми для аналізу та виявлення таких змов на торгах. Ці та низку інших питань обговорювали учасники Робочої групи з питань картелів Міжнародної мережі з питань конкуренції (ICN). Захід відбувається з 5 до 7 грудня в Окленді (Нова Зеландія).

Антимонопольний комітет України на заході у форматі онлайн представляв державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун. На початку доповіді він наголосив, що під час війни перед АМКУ постало чимало нових викликів щодо захисту конкуренції, зокрема і в сфері публічних закупівель.

В рамках Робочої групи з питань картелів ICN був представлений досвід АМКУ щодо викриття змов на торгах, в тому числі завдяки співпраці з правоохоронними органами.

Крім того, між конкурентними відомствами відбувся обмін досвідом щодо підвищення рівня викриття порушень у сфері закупівель, зокрема за допомогою застосування структурних чи поведінкових скринінгів, в тому числі з використанням відповідного програмного забезпечення.

Наріжним каменем для всіх відомств є доступ до релевантних даних про закупівлі, про стан ринків, доступ до більш деталізованих статичних даних для подальшого їх аналізу на предмет виявлення «аномальної поведінки» учасників ринку. Тому функціонування в Україні електронної системи закупівель Prozorro була позитивно сприйнята учасниками Робочої групи.

Як прилад, застосування програмного забезпечення для виявлення змов на торгах, був представлений досвід Датського конкурентного відомства. Програма допомагає виявити неконкурентну поведінку учасників торгів (не зниження ціни, участь в торгах лише разом з певними компаніями тощо), що є підставою для подальшого більш поглибленого вивчення дій таких учасників торгів.

Відповідний досвід є корисним і для Комітету з метою майбутнього впровадження відповідних інструментів скринінгу у повсякденній роботі, задля підвищення ефективності протидії змовам у сфері публічних закупівель.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux