Послуги з передачі електроенергії та диспетчерського управління. АМКУ надав рекомендації НКРЕКП щодо приведення у відповідність договорів

Опубліковано 12 грудня 2022 року о 12:49

8 грудня АМКУ надав Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг рекомендації, що стосуються необхідності встановлення строків, протягом яких усі учасники ринку електричної енергії, які отримують послуги з передачі електричної енергії та послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, зобов’язані привести договори про надання цих послуг у відповідність до вимог діючої редакції Кодексу системи передачі.

Комітет встановив, що НКРЕКП постановою від 07.02.2020 № 360 «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі» було внесено зміни до Кодексу системи передачі. Ці зміни зобов’язують експортерів електричної енергії оплачувати послуги з її передачі в обсягах експортованої електроенергії та послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, а на імпортерів електроенергії - покладається обов’язок з оплати послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління. Також було внесено зміни до типових форм договорів про надання відповідних послуг.

Оскільки Постановою № 360 не було передбачено строк внесення вказаних змін до нині чинних договорів про надання вищезазначених послуг, на ринку електричної енергії склалася ситуація, коли окремі суб’єкти господарювання не сплачують тариф за вказані послуги при здійсненні експорту та імпорту електричної енергії. В цей же час більшість учасників ринку вже підписали додаткові угоди та здійснюють плату за послуги з передачі електричної енергії та послугу з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

Такі нерівнозначні умови здійснення експорту та імпорту електричної енергії учасниками ринку можуть призвести до обмеження конкуренції та ущемлення інтересів суб’єктів господарювання, які працюють на цьому ринку.

З огляду на це, Комітет надав Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг такі рекомендації:

  • Вжити заходів щодо визначення та затвердження строку, протягом якого усі учасники ринку електричної енергії, які отримують послуги з передачі електричної енергії та послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, зобов’язані внести зміни в договори про надання послуг з передачі електричної енергії та послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління відповідно до вимог діючої редакції Кодексу системи передачі, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 309 (зі змінами).

НКРЕКП має 30 календарних днів для розгляду вказаних рекомендацій АМКУ.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux