Продаж електроенергії в одні руки. АМКУ вимагає рівних можливостей для всіх

Опубліковано 04 лютого 2021 року о 11:30

Антимонопольний комітет України на сьогоднішньому засідання схвалив обов’язкові для розгляду рекомендації Міністерству енергетики України. Реалізація запропонованих Комітетом принципів унеможливить спотворення конкуренції та забезпечить усунення штучних бар’єрів для покупців електричної енергії у державної генерації.

У чому проблема?

Останнім часом багато компаній та численні енерготрейдери постали перед серйозною проблемою – неможливістю купити потрібну їм кількість електричної енергії на аукціонах з продажу електроенергії за двосторонніми договорами. Виходячи зі своїми ціновими пропозиціями, вони залишаються ні з чим, оскільки продавці відмовляють у продажу, очікуючи на більш крупного покупця. При цьому не має жодного значення, яку ціну ти пропонуєш виробнику, якщо ти недостатньо великий покупець.

Минулого року були непоодинокі приклади, коли левова частка учасників аукціону, які потребували порівняно невеликої кількості електроенергії, отримували відмову. А потім приходив великий покупець, який купував більше половини запропонованої продавцем електроенергії. І навіть значна різниця у вартості, коли маленькі покупці пропонують більшу ціну, не переконувала продавця віддати їм частку свого ресурсу.

До чого тут конкуренція?

Ця ситуація не могла залишитися поза увагою Антимонопольного комітету України. Адже головна умова існування вільного конкурентного ринку – можливість всім без виключення його учасникам на рівних боротися за ресурси чи споживача. А такі штучні обмеження в доступі до ресурсів ставлять у нерівні умови різні за розмірами компанії. А це значить, що вони мають ознаки спотворення конкуренції і надання конкурентних переваг одним суб’єктам господарювання над іншими.

Що привело нас до цього? 

Підґрунтя для створення такої ситуації було закладено під час підготовки Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами на Товарній біржі «Українська енергетична біржа».

Згідно з Регламентом виробники електроенергії мають можливість укрупнювати лоти шляхом об’єднання їх у крупні пакети. Такий підхід сам по собі вже є значним обмеженням, адже відсікає чимало дрібних покупців, які так само могли б взяти участь у торгах і забезпечити формування справедливої ринкової ціни. Водночас Регламент дає право відхиляти зустрічні пропозиції учасників торгів, навіть, якщо вони пропонують вищу ціну. Саме цією нормою й користуються під час аукціону продавці, відмовляючи покупцям.

Що можна зробити?

АМКУ напрацював низку принципів, які мають забезпечити оперативне виправлення ситуації, що склалася. Вони стали основою обов’язкових для розгляду рекомендацій, відповідно до яких Міністерство енергетики має розробити зміни до Регламенту.

Ці пропозиції мають відповідати трьом простим вимогам:

1. Обов’язок учасників торгів (продавців) при прийнятті зустрічної пропозиції керуватися принципом економічної доцільності (максимальної цінової вигоди), приймаючи зустрічні пропозиції за цінами від найбільшої до найменшої.

2. Унеможливлення прийняття учасником торгів (продавцем) зустрічної пропозиції, запропонована ціна за якою є меншою за ціну за 1 МВт-год/коефіцієнт, визначену у зустрічній пропозиції іншого покупця, яка не була знята (видалена) на момент прийняття зустрічної пропозиції.

3. Обов’язок учасників торгів (продавців) вживати заходи щодо можливого об’єднання лотів в пакети лотів та коригування кількості лотів в пакеті лотів виключно за умови дотримання обмежень, зазначених у пунктах 1 та 2.

Якого результату очікуємо?

Реалізація запропонованих Комітетом пропозицій забезпечить рівний доступ усіх потенційних покупців до аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами та дозволить задовольнити попит усіх учасників торгів. А найголовніше – вони гарантують реальне конкурентне змагання під час торгів та формування справедливої ринкової ціни на електроенергію.

І трішки історії

Варто зазначити, що ще у 2018 році АМКУ передбачав можливість подібних негативних наслідків. Комітет неодноразово звертав увагу органів влади на те, що оптимальним механізмом, який дасть можливість забезпечити конкуренцію на ринку двосторонніх договорів, є торгівля електроенергією за біржовими принципами.

Зокрема, у квітні 2018 року АМКУ виходив із пропозиціями до Міненерговугілля щодо необхідності запровадження в Україні біржової торгівлі електроенергією. А на засіданні Антимонопольного комітету України 12 березня 2019 року були схвалені пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо запровадження конкурентних відносин на ринку електроенергії.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux